Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Τάξη Πραγμάτων (θεωρία συνωμοσίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη θεωρία συνωμοσίας Νέα Τάξη Πραγμάτων. Για την πολιτική ορολογία, δείτε: Νέα Τάξη Πραγμάτων (πολιτική ορολογία).

Η Νέα Τάξη ΠραγμάτωνΝΤΠ) είναι η θεωρούμενη από πολλές θεωρίες συνωμοσίας ως μία αναδυόμενη μυστική απολυταρχική παγκόσμια διακυβέρνηση.[1][2][3][4][5]

Το κοινό θέμα αυτών των θεωριών συνωμοσίας για τη Νέα Τάξη είναι ότι μια μυστική ελίτ εξουσίας με ατζέντα παγκοσμιοποίησης συνωμοτεί με σκοπό να κυριαρχήσει τελικά στον κόσμο δια μέσου, αφενός μιας αυταρχικής παγκόσμιας κυβέρνησης, η οποία θα αντικαταστήσει τα κυρίαρχα έθνη-κράτη, και αφετέρου μιας προπαγάνδας που καλύπτει όλα τα θέματα, η ιδεολογία της οποίας χαιρετίζει την καθιέρωση της Νέας Τάξης ως ολοκλήρωση της προόδου της ιστορίας. Πολλά ιστορικά και σύγχρονα πρόσωπα με επιρροή θεωρήθηκαν μέλη της μυστικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί μέσω οργανώσεων-βιτρίνας για να ενορχηστρώσει σημαντικά πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, τα οποία ποικίλουν από την πρόκληση συστημικών κινδύνων έως την προώθηση "θεραπειών σοκ» στην οικονομία, σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο, για να επιτύχουν σταδιακά την παγκόσμια διακυβέρνηση.[1][2][3][4][5]

Πριν από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οι θεωρίες συνωμοσίας για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων περιορίζονταν σε δύο αμερικανικές υποκουλτούρες, όπως το μαχητικό αντικυβερνητικό κίνημα και, δευτερευόντως, μέρος του φονταμενταλιστικού Χριστιανισμού, τον οποίο απασχολούσε το τέλος του κόσμου με την έλευση του Αντίχριστου.[6]

Η θεωρία λέει ότι η ιστορία της Νέας Τάξης Πραγμάτων ξεκινά τον 18ο Αιώνα στη Γερμανία και η πρώτη κίνησή της ήταν η Γαλλική Επανάσταση, η οποία και κατέστρεψε την Παλαιά Τάξη Πραγμάτων στη Γαλλία. Σύμφωνα, πάλι, με τη θεωρία, δεύτερο όπλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων ήταν η Αμερικανική Επανάσταση. Άρα μέχρι το 1798 η ΝΤΠ έλεγχε την Αμερική, την Πρωσία και τη Γαλλία, γι' αυτό και συμμάχησαν στους Ναπολεόντιους πολέμους. Σύντομα, όμως, η Γαλλία ξαναβγήκε από τη ζώνη επιρροής της ΝΤΠ. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Κεντρικές δυνάμεις αντιπροσώπευαν τη ΝΤΠ, ενώ η Αντάντ, οι χώρες του ελεύθερου τότε κόσμου μαζί με την Αγγλία, εκτός από τη Γαλλία, την Παλαιά Τάξη Πραγμάτων. Το 1917, με τη Ρωσική Επανάσταση, η ΝΤΠ επιτέθηκε στη Ρωσία, καταφέρνοντας να επικρατήσει ο κομμουνισμός. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τον Άξονα και το Κόμινφορμ (το οποίο με τον Στάλιν κρατούσε ίσες αποστάσεις) με τη ΝΤΠ, και τους συμμάχους, πλην της Αμερικής (η οποία ήταν με τη ΝΤΠ), με την ΠΤΠ. Το 1945, που η Γερμανία έχασε τον πόλεμο και άλλη μία προσπάθεια της ΝΤΠ, όπως προηγουμένως ήταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, να υποτάξει τον κόσμο απέτυχε. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων έπαιξε το επόμενο χαρτί της με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ, εξάλλου, με το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν με τη Νέα Τάξη, ενώ όταν έπαιρνε την εξουσία το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν με την Παλαιά Τάξη. Πιστεύεται ότι η ΝΤΠ δολοφόνησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, το 1963. Ο ίδιος είχε πει ότι «Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει επιστρατεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπινων και υλικών πόρων».

  1. 1,0 1,1 Camp, Gregory S. (1997). Selling Fear: Conspiracy Theories and End-Times Paranoia. Commish Walsh. ASIN B000J0N8NC. 
  2. 2,0 2,1 Berlet, Chip· Lyons, Matthew N. (2000). Right-Wing Populism in America: Too Close for Comfort. Guilford Press. ISBN 1-57230-562-2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 Goldberg, Robert Alan (2001). Enemies Within: The Culture of Conspiracy in Modern AmericaΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Yale University Press. ISBN 0-300-09000-5. 
  4. 4,0 4,1 Barkun, Michael (2003). A Culture of Conspiracy: Apocalyptic Visions in Contemporary America. University of California Press; 1 edition. ISBN 0-520-23805-2. 
  5. 5,0 5,1 Fenster, Mark (2008). Conspiracy Theories: Secrecy and Power in American Culture (2nd έκδοση). University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-5494-8. 
  6. Berlet, Chip (September 2004). Interview: Michael Barkun. http://www.publiceye.org/antisemitism/nw_barkun.html. Ανακτήθηκε στις 2009-10-01.