Μύρων Μ. Ξυλούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μύρων Μ. Ξυλούρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1907
Θάνατος1984
Πληροφορίες ασχολίας
Ξυλούρης Μ Μυρων
Ξυλούρης Μ Μύρων

Ο Μύρων Ξυλούρης, (1907-1984) γιος του Μιχελή Ξυλούρη, ήταν Έλληνας αντιστασιακός ο οποίος γεννήθηκε στον Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης. Είχε καταγωγή από οικογένεια που αντιστάθηκε σθεναρά στον τούρκικο ζυγό.

Πρώτα χρόνια - σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων του Ηρακλείου το 1929.

Ελληνοϊταλικός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mύρων Μ Ξυλούρης

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε με άλλους Κρήτες στο 44ο Σύνταγμα Πεζικού, στο 3ο τάγμα, στα βουνά Τρεμπεσίνα και Σεντέλι της Αλβανίας. Στις χειρόγραφες ανέκδοτες σημειώσεις του αναφέρει ότι πάρα πολλοί στρατιώτες πέθαιναν από κρυοπαγήματα εξαιτίας του χιονιού και του δριμύ ψύχους που επικρατούσε σ'αυτά τα βουνά.Μόνο όσοι έβγαζαν τα υποδήματα τους κατά την διάρκεια της νύχτας και έτριβαν τα γυμνά τους πόδια στο χιόνι γλύτωσαν από τα κρυοπαγήματα.Επίσης λόγω του συνεχούς τριψίματος που έκαναν οι οπλίτες στο σώμα τους εξαιτίας των ψειρών που είχαν πάνω τους,ζέσταιναν το σώμα τους και δεν πάγωναν.Τις σκηνές τις περισσότερες φορές τις έδεναν σε χέρια και πόδια νεκρών στρατιωτών,εφόσον το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα και δεν υπήρχαν κλαδιά και ξύλα για να φτιάξουν πασσάλους.

Σε μια μάχη που έλαβε χώρα στη χιονισμένη κορυφογραμμή Πούντανορντ, την 13η Φεβρουαρίου 1941, στην οποία τα ελληνικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετά όπλα και πολεμοφόδια, σε επίθεση ενάντια στους Ιταλούς δέχθηκε μια σφαίρα στο κράνος χωρίς να τραυματιστεί. Στη συνέχεια επιτέθηκε με αυτοσχέδιο όπλο ένα ξύλο στον Ιταλό που τον είχε πυροβολήσει και αφού τον σκότωσε του πήρε τα όπλα και συνέχισε τη μάχη.Όταν το μέτωπο έπεσε κατέβηκε λαθραία με ένα καΐκι τον Ιούλιο του 1941 στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας.

Αντιστασιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1941 ο Αρχηγός Εθνικής Αντίστασης Αντώνης Γρηγοράκης ή «Σατανάς».[1] τον όρκισε και τον όρισε υπεύθυνο του πολιτικού σκέλους της νεοσύστατης αντιστασιακής ομάδας,υπεύθυνο για την καθοδήγηση προπαγάνδας και ασφάλειας.Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις της οργάνωσης εξόντωσης Γερμανών και Ελλήνων δοσίλογων όπως των Τζουλιάδων, οι οποίοι ήταν οι επικεφαλής του "Σώματος Κυνηγών" Φριτς Σούμπερτ στην Κρήτη.

Για τον αγώνα που έδωσε μαχόμενος για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από το γερμανικό ζυγό, του απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας από το ελληνικό κράτος καθώς και τιμητικό δίπλωμα από τον ανώτατο διοικητή της βρετανικής κοινοπολιτείας και των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή της μεσογείου (1939-1945) στρατάρχη Χάρολντ Αλεξάντερ, με αριθμό διπλώματος 21072. Επίσης κατέγραψε το ιστορικό της καταστροφής του ιστορικού χωριού του Κρουσώνα από τους Γερμανούς.[2]

Ξυλούρης Μ Μύρων

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. […] Οι Μαύρες Μέρες στον Κρουσώνα και ο Θάνατος στην Αυγενική – Μαλεβιζιώτης (maleviziotis.gr)
  2. […] «Τα γεγονότα που ακολούθησαν την εκτέλεση των Τζουλιάδων ήταν καταιγιστικά και δραματικά. Το ιστορικό χωριό Κρουσώνας χωρίστηκε σχεδόν στα δύο. Οι Γερμανοί κατέφθασαν στο χωριό και έκαψαν 17 σπίτια. Αυτό αναφέρει στις ανέκδοτες σημειώσεις του ο Ξυλούρης Μύρωνας του Μιχαήλ τις οποίες ο γιος του Γιώργης έθεσε υπʼόψιν μου.» Πηγή: Γιώργος Καλογεράκης, δάσκαλος - ιστορικός ερευνητής, άρθρο με τίτλο: «Ιστορικές Σελίδες: Κρουσώνας 27 Ιουλίου 2008 (αποκαλυπτήρια μνημείου αντίστασης)», στην εφημερίδα Πατρίς Κρήτης, Κρουσώνας 27 Ιουλίου 2008 (αποκαλυπτήρια μνημείου αντίστασης)[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]