Μπογκολιούμπ Κουγουντζίτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπογκολιούμπ Κουγουντζίτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1887
Λίβνο
Θάνατος1949
Κίτσμπιελ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Μπογκολιούμπ Κουγουντζίτς (σερβικά : Богољуб Кујунџић) (Λίβνο, Βασίλειο της Σερβίας, το 1887. - Κίτζμπουχελ Αυστρία, 1949), ήταν Σέρβος πολιτικός του βασιλείου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια εμπόρων της Σερβίας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Λίβνο. Ο πατέρας του, Κόστα ως Διευθυντής τού Σερβικού Ορθόδοξου σχολείου διαχειρίστηκε την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου το οποίο διατηρείτε και σήμερα.

Ο Κουγουντζίτς πήγε γυμνάσιο στο Κάρλοβιτς, σπούδασε νομική στο Ζάγκρεμπ και τη Βιέννη. Διετέλεσε γραμματέας του συλλόγου των Σέρβων φοιτητών της Βιέννης "Zora". Στο Ζάγκρεμπ ήταν αντιπρόεδρος της «Κοινωνίας της Σερβίας για την ακαδημαϊκή βοήθεια προς τους νέους." Κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, δραπέτευσε από τον Αυστροουγγρικό στρατό με ένα απόσπασμα Σέρβων στη Ρωσία. Κατά την επιστροφή του στη Σερβία, διορίστηκε στο 18ο σύνταγμα του Σερβικού στρατού με το οποίο συμμετείχε σε πολλές μάχες. Πληγώθηκε στις μάχες γύρω από την Gnjilane και του έμεινε μόνιμη αναπηρία.

Αργότερα έγινε διπλωμάτης και υπηρέτησε στην πρεσβεία του Βασιλείου της Σερβίας στη Ρώμη, στην Πάδοβα ως εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης και της γιουγκοσλαβικής επιτροπής εκδίδεται την εφημερίδα "Γιουγκοσλαβία".

Το 1925 εξελέγη βουλευτής στην περιοχή του Τράβνικ όπου εκπροσωπεί στη βουλή τις περιοχές του Λίβνο και του Γκλάμοτς. Την ίδια χρονιά διορίστηκε βοηθός υπουργός δασών και ορυχείων στην κυβέρνηση του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Τρία χρόνια αργότερα έγινε υπουργός ταχυδρομείων, τηλεγραφίας και τηλεφωνίας. Από το 1937 υπηρέτησε ως υπουργός δασών και ορυχείων, και υπουργός Παιδείας[1] στις κυβερνήσεις του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γιουγκοσλαβίας στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ως μέλος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας Μίλαν Νέντιτς .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Novi prosvetni minister g. Bogoljub Kujundžić (05.01.1939). Učiteljski tovariš, letnik 79, številka 1. URN:NBN:SI:DOC-QJWM3U8P http://www.dlib.si

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]