Γιώργος Θαλάσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Γιώργος Θαλάσσης (δεξιά) στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του "Μικρού Ήρωος"

Ο Γιώργος Θαλάσσης, ή "παιδί-φάντασμα", είναι χαρακτήρας του ελληνικού κόμικ Μικρός Ήρως, τον οποίο εμπνεύστηκε στα 1953 ο εκδότης και συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς και μετέφερε στο χαρτί το πενάκι του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.

Πρόκειται για ένα έφηβο παιδί, ορφανό από πατέρα και άριστο γνώστη πολεμικών τεχνών, το οποίο αποφασίζει να δώσει τον υπέρ-πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας μας, από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους.

Πιστοί σύντροφοι στις προσπάθειές του στέκονται η αγαπημένη του Κατερίνα, με την οποία τον συνδέει πλατωνική ερωτική σχέση και το "αιώνια πεινασμένο παιδί", ο ευτραφής, καλοκάγαθος "Σπίθας".

Το 1976 το Ελεύθερο Θέατρο παρουσίασε στο Άλσος Παγκρατίου το σπονδυλωτό έργο «Το τραμ το τελευταίο», όπου τους ρόλους του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνα και του Σπίθα ερμήνευσαν αντίστοιχα ο Ντίνος Λύρας, η Υβόνη Μαλτέζου και ο Γιώργος Σαμπάνης. Στην εκδήλωση εκείνη ακούσθηκε για πρώτη φορά η σύνθεση (σε στίχους και μουσική δική του) του Λουκιανού Κηλαηδόνη «πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει, Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση»

Μια ακόμη θεατρική παράσταση του «Μικρού Ήρωα» δόθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη, τιμής ένεκεν, με τον Γιώργο Νινιό στο ρόλο του «Παιδιού- Φάντασμα» και τον Δημήτρη Πιατά σε εκείνον του «Σπίθα».

Στις 27 Οκτωβρίου του 2006, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Χολαργού και οργάνωσε «ο Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα» (υπό την αιγίδα των εκδόσεων «Περιοδικός Τύπος», των Γιώργου και Κατερίνας Ανεμοδουρά) μίλησαν για το Γιώργο Θαλάσση ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλάχος (συγγραφέας του δίτομου έργου «Το λεξικό του Μικρού Ήρωα»), ο ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Πολ. Παπαδάκης και ο συγγραφέας Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, ο οποίος παρουσίασε μια (υποθετική) συνέντευξη του Γιώργου Θαλάσση.