Μπανανιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπανανιά
Ένα είδος μπανανιάς
Ένα είδος μπανανιάς
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Υφομοταξία: Κομμελινίδες (Commelinidae)
Τάξη: Ζιγγιβερώδη (Zingiberales)
Οικογένεια: Μουσοειδή (Musaceae)
Γένος: Μούσα (Musa)
L.
Είδη

Πάνω από 50, δείτε κείμενο

Η μπανανιά (επιστ. Μούσα, Musa) είναι ποώδες φυτό – όχι δέντρο – παρά το ότι διαθέτει ένα φαινομενικό «κορμό» και τυπικά αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 6 μ. Ο «κορμός», ή ψευδοστέλεχος, αποτελείται από σφιχτό περίβλημα φύλλων, τα οποία αναδύονται από ένα βλαστάρι σε ένα υπόγειο όργανο αποθήκευσης που ονομάζεται κορμός. Περίπου 30 φύλλα αναδύονται από έναν βλαστό σε περίοδο 7-8 μηνών προ της άνθησης. Το μεγάλο άνθος «καρφί» διαθέτει χωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη.

Μετά τη γονιμοποίηση ο καρπός της μπανανιάς, η μπανάνα, που βρίσκεται στη βάση των θηλυκών ανθών, σε ένα σύμπλεγμα πολλών «χεριών» σε κάθε δέσμη. Ο μπανανόκαρπος είναι ένα σαρκώδες φρούτο, αλλά οι εμπορικές καλλιέργειες δεν έχουν σπόρους, είναι στείρες.

Μετά από 2-3 μήνες, τα τσαμπιά ή δέσμες που ζυγίζουν τυπικά 20-25 κιλά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά προτού ξαναπεθάνει, αλλά οι βεντούζες αναδύονται υπόγεια από τον κύριο μίσχο για να παράγουν θηλυκά φυτά, τα οποία θα δώσουν την επόμενη συγκομιδή.

Υπαίθρια μπανανιά με καρπούς στα Τέρτσα Ηρακλείου

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]