Μπέρτχολντ Α΄ της Σουαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέρτχολντ Α΄ της Σουαβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1060 (περίπου)
Θάνατος18  Μαΐου 1090
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΡοδόλφος του Ράινφελντεν και Αδελαΐδα της Σαβοΐας
ΑδέλφιαΑδελαΐδα του Ράινφελντεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας της Σουαβίας (1079–1090)

Ο Μπέρτολντ Α΄, γερμ. Berthold I (π. 1060 - 18 Μαΐου 1090) από τον Οίκο του Ράινφελντεν έγινε δούκας της Σουαβίας (1079-1090).

Χάρτης της Σουαβίας τού 1572.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ροδόλφου, δούκα της Σουαβίας και διεκδικητή βασιλιά της Γερμανίας (1077-79) σε αντιπαράθεση με τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας.

Η ταυτότητα της μητέρας του αμφισβητείται: είναι η πρώτη σύζυγος του πατέρα του, η Ματθίλδη των Σαλίων, αδελφή του Ερρίκου Δ΄, ή η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του, η Αδελαΐδα της Σαβοΐας. Στη δεύτερη περίπτωση ο Μπέρτολντ Α΄ θα γεννήθηκε περίπου μετά το 1062. Μερικοί θεωρούν ότι γεννήθηκε από μια άλλη άγνωστη σύζυγο του Ροδόλφου.

Έπειτα από το τέλος της Αδελαΐδας της Σαβοΐας το 1079, ο Ροδόλφος χρειαζόταν έναν νέο επόπτη της νοτιογερμανικής αντίστασης, μια και ο ίδιος είχε εμπλακεί στη Σαξονία και είχε αποκοπεί από τους συμμάχους του στη Σουαβία. Έτσι ο Ροδόλφος έκανε τον γιο του Μπέρτολντ Α΄, δούκα της Σουαβίας. Ταυτόχρονα ο Ερρίκος Δ΄ τοποθέτησε τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν, δούκα της Σουαβίας, ο οποίος είχε γαίες που οι θέσεις τους ήταν στρατηγικές και του έδιναν πλεονέκτημα.

Σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου εναντίον του Ερρίκου Δ΄, η Σουαβία περιέπεσε σε χάος. Το 1084 ο Μπέρτολντ Α΄ πολιορκήθηκε από τους υποστηρικτές του Ερρίκου Δ΄. Αν και είχε μεγαλύτερη δύναμη στήριξης, αυτή ήταν κατώτερης αξίας. Τελικά άφησε τη διένεξη στον επ' αδελφή γαμπρό του Μπέρτολντ Β΄ του Τσέρινγκεν και στον Γουέλφο Α΄, δούκα της Βαυαρίας. Τότε, το 1090, ο Μπέρτολντ Α΄ απεβίωσε χωρίς απογόνους και τάφηκε στη μονή του Σαιν Μπλαιζ. Στη Σουαβία τον διαδέχθηκε με τον τίτλο του δούκα ο Μπέρτολντ Β΄ ως σύζυγος της Αγνής, αδελφής του Μπέρτολντ Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Otto Herding (1955), "Berthold von Rheinfelden", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 2, Berlin: Duncker & Humblot, pp. 157–158; (full text online)
  • G. Wunder, 'Beiträge zur Genealogie schwäbischer Herzogshäuser,' Zeitschrift für Württembergische Landesgeschichte 31 (1972), pp. 11–15
  • A. Zettler, Geschichte des Herzogtums Schwaben (Stuttgart, 2003)