Μπέρτολντ του Σβάινφουρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέρτολντ του Σβάινφουρτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση926
Θάνατος15  Ιανουαρίου 980[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςHeliksuinda|Eilika von Walbeck
ΤέκναΕρρίκος του Σβάινφουρτ
ΓονείςΑρνούλφος Α΄ της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΙουδήθ, δούκισσα της Βαυαρίας
Έμπερχαρντ της Βαυαρίας
Arnulf of Bavaria
ΟικογένειαΟίκος των Λεοπολδιδών

Ο Μπέρτολντ, γερμ.: Berthold of Schweinfurt (απεβ. 15 Ιανουαρίου 980) από τον Οίκο των Λεοπολδιδών-Σβάινφουρτ ήταν Γερμανός ευγενής, ιδρυτής του κλάδου των Σβάινφουρτ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται για πρώτη φορά ως κόμης το 941. Το 960, αναφέρεται ως κόμης στο Ράντεντσγκαου. Το 961, εμφανίζεται ως κόμης στο κάτω Ράαμπ και το 973 ως κόμης στο Φόλκφελνρ σάιρ. Μετά από επιτυχημένες μάχες στη Βοημία και την Ουγγαρία, ονομάστηκε μάργαραβος το 976. Το 980, εμφανίζεται ως κόμης στην ανατολική Φραγκονία.

Το ιστορικό του αμφισβητείται. Η πιο πιθανή θεωρία είναι ότι ήταν γιος (ή εγγονός) του Aρνούλφου Α΄ δούκα της Βαυαρίας. Αυτό θα τον έκανε μέλος της δυναστείας Λεοπολδιδών. Μία άλλη θεωρία τον βλέπει ως γιο τού αδελφού τού Aρνούλφου Α΄, Μπέρτολντ, δούκα της Βαυαρίας, κάτι που θα τον καθιστούσε ακόμη Λεοπολδίδη. Αυτή η σύνδεση με τους Λεοπολδίδες (Luitpoldings) θα εξηγούσε τη σχέση των Σβάινφουρτ με τη Βαυαρία. Μία άλλη θεωρία τον τοποθετεί στην οικογένεια Ποπονιδών/Μπάμπενμπεργκ: είναι βέβαιο ότι ο αδελφός του, ή ανιψιός του, Λεοπόλδος Α' μάργραβος της Αυστρίας ήταν ο ιδρυτής του Αυστριακού Οίκου τοων Μπάμπενμπεργκ. Το όνομα «Λεοπόλδος» είναι ένας εκσυγχρονισμός του «Luitpold» και θα ενίσχυε το επιχείρημα για δεσμούς με τους Λεοπολδίδες.

Στον comes Βertholdus που αναφέρεται το 941, ανατέθηκε από τον βασιλιά Όθωνα Α' της Γερμανίας να φρουρεί τον Λοθάριο Β', κόμη του Βάλμπεκ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί. Ο Λοθάριος Β΄ έλαβε χάρη τον επόμενο χρόνο, και ο Μπέρτολντ νυμφεύτηκε την κόρη του Αϊλίκα (απεβ. 19 Αυγούστου 1015). Αργότερα ξεκίνησε την κατασκευή του καθεδρικού στο Σβάινφουρτ, όπου και τάφηκε.

Το 964 στον Μπέρτολντ ανατέθηκε από τον Όθωνα Α΄ να φρουρεί έναν άλλο κρατούμενο, τον βασιλιά Βερεγγάριο Β' της Ιταλίας, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος στο Μπάμπεργκ. Το 973 ο Μπέρτολντ συμμετείχε στην εκδίωξη του επαναστατημένου Ερρίκου Β' δούκα της Βαυαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νυμφευμένος με την Αϊλίκα του Βάλμπεκ, κόρη του Λοθάριου Β΄ κόμη του Βάλμπεκ. Είχαν τουλάχιστον δύο παιδιά:

  • Ερρίκος (απεβ. 18 Σεπτεμβρίου 1017), διάδοχος του Μπέρτολντ.
  • Μπούκο, ο οποίος αναφέρεται το 1003.
  • Πιθανώς μία κόρη που ονομάζεται Χέντβιχ, μητέρα της Κουνιγκούντε του Λουξεμβούργου

Το 1010, μία κυρία με το όνομα Αϊλίκα ήταν ηγουμένη στο αβαείο του Νήντερνμπουργκ στο Πάσσαου. Πιστεύεται ότι αυτή η Αϊλίκα μπορεί να ήταν κόρη τού Μπέρτολντ και της συζύγου του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. fmg.ac/Projects/MedLands/BAVARIAN%20NOBILITY.htm#Bertholddied980. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2021.