Μπέρνι Σο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέρνι Σο
Ο Μπέρνι Σο
Πληροφορίες
Γέννηση15  Ιουνίου 1957[1][2][3]
Βανκούβερ
ΚαταγωγήΒικτώρια, Βρετανική Κολομβία
EίδοςHeavy Metal, Hard Rock, Progressive Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Κιθάρα, Φυσαρμόνικα, Κρουστά, Πιάνο
Παρουσία1970 - σήμερα
ΣυμμετοχέςPraying Mantis, Stratus, Uriah Heep, Iris, Cold Sweat

Ο Μπέρνι Σο (αγγλ. Bernie Shaw, 15 Ιουνίου 1956) είναι Καναδός τραγουδιστής, γνωστός για τη συνεργασία του με το βρετανικό χαρντ ροκ συγκρότημα Uriah Heep στους οποίους παραμένει από το 1986 μέχρι σήμερα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σο γεννήθηκε στη Βικτώρια του Καναδά το 1956. Κατά τα εφηβικά του χρόνια αγόρασε την πρώτη του κιθάρα αλλά ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σαν τραγουδιστής του συγκροτήματος Cold Sweat, το 1974. Οι Cold Sweat μετονομάστηκαν σε Buckshot και περιόδευσαν για μερικούς μήνες πριν διαλυθούν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους μάνατζερ να προωθήσουν το συγκρότημα.

Ο Σο έπαιξε για εννέα μήνες με το επόμενο συγκρότημα του, τους Legend, πριν μετακομίσει πίσω στη Βικτώρια. Τον Δεκέμβριο του 1978 εντάχθηκε στο συγκρότημα των Grand Prix και τραγούδησε στον πρώτο τους, ομώνυμο δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε το 1980. Τον Οκτώβριο του 1981 αντικαταστάθηκε από τον Ρόμπιν ΜακΚόλεϊ και δύο μήνες αργότερα, εντάχθηκε στο χέβι μέταλ συγκρότημα των Praying Mantis, για να ηχογραφήσει μαζί τους το 12" σινγκλ "Tell Me the Nightmares Wrong". Ο Σο εμφανίστηκε σε πολλές ζωντανές εμφανίσεις με τους Praying Mantis, συμπεριλαμβανομένου του φεστιβάλ του Ρέντινγκ το 1982, αλλά δεν ηχογράφησε ποτέ κάποιο στούντιο δίσκο μαζί τους.

Από το Δεκέμβριο του 1983 μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς έπαιξε με το χαρντ ροκ συγκρότημα Escape του πρώην ντράμερ των Iron Maiden, Κλάιβ Μπαρ. Το καλοκαίρι του 1984, κυκλοφόρησαν το δίσκο "Throwing Shapes", με τη νέα ονομασία Stratus. Οι Stratus συμμετείχαν στο σάουντρακ της cult ταινίας "Class of Nuke 'Em High" (εναλλ. τίτλος "Atomic High School") με το τραγούδι "Run for your Life".

Σε μία συναυλία των Stratus στο κλαμπ "Marquee" του Λονδίνου, ο Μικ Μποξ βρισκόταν στο κοινό και του πρότεινε να ενταχθεί στους Uriah Heep, οι οποίοι έψαχναν για τραγουδιστή. Ο πρώτος δίσκος του Σο με το νέο του συγκρότημα ήταν ο ζωντανά ηχογραφημένος "Live in Moscow", ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε ο πρώτος στούντιο δίσκος των Uriah Heep με τον Σο στη σύνθεση τους, "Raging Silence", ενώ ακολούθησε το "Different World" το 1991. Το 1995, μετά την κυκλοφορία του δίσκου "Sea of Light", αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές και αντικαταστάθηκε για μερικές ζωντανές εμφανίσεις από τον πρώην τραγουδιστή του συγκροτήματος Τζον Λότον.

Μετά από μία μικρή επέμβαση, επέστρεψε στην ενεργό δράση με τους Uriah Heep, ξεκινώντας παράλληλα, το προσωπικό του σχήμα με την ονομασία Transit. Το 1996, δημιούργησε τους Collins-Shaw Project με τον Ντέηλ Κόλινς και τον Ντον Ρέσταλ, ηχογραφώντας μαζί τους το ΕΡ σινγκλ "Picking Locks", το 1997, αλλά και το σινγκλ "Sad Song". Το Σεπτέμβριο του 1997 συμμετείχε στο δίσκο "Church in the Wildwood" του Κέβιν Γουίλιαμς.

Άλλοι δίσκοι του Σο με τους Uriah Heep είναι το "Sonic Origami" του 1998, το "Wake the Sleeper" του 2008, το "Celebration" το 2009, το "Into the Wild" το 2011 και το "Outsider" του 2014.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Grand Prix[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Grand Prix - 1980

με τους Praying Mantis[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tell Me the Nightmares Wrong - EP σινγκλ, 1982

με τους Stratus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Throwing Shapes - 1984

με τους Uriah Heep[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Collins-Shaw Project[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Picking Locks - ΕΡ σινγκλ, 1997

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 4  Μαΐου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6xn1t76. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Discogs. 580837. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.