Μικ Μποξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικ Μποξ
Ο Μικ Μποξ σε συναυλία το 1977
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΜάικλ Φρέντερικ Μποξ (Michael Frederick Box)
Γέννηση9  Ιουνίου 1947
Walthamstow
ΚαταγωγήΑνατολικό Λονδίνο, Αγγλία
EίδοςHeavy Metal, Hard Rock, Progressive Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΚιθάρα, Μπάσο, Φωνητικά, Πιάνο
Παρουσία1965 - σήμερα
ΣυμμετοχέςDavid Byron, Uriah Heep, Iris, Spearfish
Ιστότοπος
www.mick-box.net

Ο Μικ Μποξ (αγγλ. Michael Frederick Box, 9 Ιουνίου 1947) είναι Άγγλος κιθαρίστας γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του χαρντ ροκ συγκροτήματος Uriah Heep.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μποξ γεννήθηκε στο Γουόλθαμστοου του Ανατολικού Λονδίνου το 1947.

Το 1965, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα, τους The Stalkers, μαζί με τον Ρίκι Χαρντ στο μπάσο και τον Ρότζερ Πένλινγκτον στα τύμπανα. Δύο χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στο συγκρότημα ο τραγουδιστής Ντέηβιντ Μπάιρον και το 1968 μετονομάστηκαν σε Spice. Η επιθυμία του Μποξ και του Μπάιρον να γίνουν επαγγελματίες οδήγησε σε νέες αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος, με τον μπασίστα Μπάρι Γκριν και τον ντράμερ Νάιτζελ Πένγκραμ να είναι τα νέα μέλη. Το καλοκαίρι του 1968, ο Πένγκραμ αντικαταστάθηκε από τον Άλεξ Νάπιερ και ο Γκριν από τον Πωλ Νιούτον, ενώ προσέλαβαν και τον κιμπορντίστα Ρόι Σάρλαντ.

Οι Spice, υπέγραψαν στην "Hit Records Productions" και κυκλοφόρησαν το σινγκλ "What About The Music". Με αυτή τη σύνθεση, ξεκίνησαν να παίζουν σε κλαμπ του Λονδίνου και άλλαξαν το όνομα τους σε Uriah Heep. Με τον Κόλιν Γουντ στα πλήκτρα, ηχογράφησαν τα τραγούδια "Come Away Melinda" και "Wake Up (Set Your Sights)". Ο Γουντ αντικαταστάθηκε από τον Κεν Χένσλεϊ και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, "Very 'eavy...Very 'umble". Την επόμενη χρονιά, ακολούθησε το "Salisbury", ενώ για τον τρίτο δίσκο τους, "Look at Yourself", εντάχθηκε στο συγκρότημα ο ντράμερ Ίαν Κλαρκ.

Με τη σύνθεση του συγκροτήματος να περιέχει τους Μποξ, Μπάιρον, Χένσλεϊ, Γκάρι Τέην στο μπάσο και Λι Κέρσλεηκ στα τύμπανα, οι Uriah Heep κυκλοφόρησαν το χρυσό "Demons and Wizards", με τη μεγάλη επιτυχία "Easy Livin' ". Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησαν το επίσης χρυσό, "The Magician's Birthday", για να ακολουθήσουν τα "Sweet Freedom", "Wonderworld", "Return to Fantasy" αλλά και το ζωντανά ηχογραφημένο "Uriah Heep Live", πριν την αποχώρηση του Τέην και την αντικατάσταση του από τον Τζον Γουέτον.

Γενικότερα, από το 1970 μέχρι το 1975, οι Uriah Heep γνώρισαν την εμπορική ακμή τους, με επτά δίσκους στο βρετανικό Top-40, τέσσερις απονομές χρυσών δίσκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερις απονομές ασημένιων δίσκων στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Μποξ αποτέλεσε βασική συνθετική μονάδα του συγκροτήματος, ενώ η συνεργασία του επί σκηνής με τον Χένσλεϊ καθόρισε τον ήχο των Uriah Heep.

Από το 1976 και έπειτα, οι Uriah Heep ακολούθησαν πτωτική πορεία ως προς τις πωλήσεις τους, με κύριες αναλαμπές το "Innocent Victim" του 1977 και το "Abominog" το 1982. Από το 1986 μέχρι το 2007, το συγκρότημα διατήρησε σταθερή τη σύνθεση του, με τον Μποξ, τον τραγουδιστή Μπέρνι Σο, τον μπασίστα Τρέβορ Μπόλντερ, τον κιμπορντίστα Φιλ Λανζόν και τον ντράμερ Λι Κέρσλεηκ. Η μοναδική αλλαγή επήλθε με τον Ράσελ Γκίλμπρουκ να αντικαθιστά τον Κέρσλεηκ λόγω προβλημάτων υγείας του τελευταίου.

Ταυτόχρονα με τους Uriah Heep, ο Μποξ έπαιξε για τα δύο πρώτα σόλο άλμπουμ του Ντέηβιντ Μπάιρον, "Take No Prisoners" (1975) και "Baby Faced Killer" (1978).

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Uriah Heep[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τον Ντέηβιντ Μπάιρον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Take No Prisoners - 1975
  • Baby Faced Killer - 1978

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]