Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπάρμπορα Κρέιτσικοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρμπορα Κρέιτσικοβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Barbora Krejčíková (Τσεχικά)
Γέννηση18  Δεκεμβρίου 1995[1][2]
Μπρνο[1]
ΚατοικίαIvančice[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΤσεχία[1]
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤσεχικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςCity of Brno Award (2021)[3]
ΣυνεργάτηςΚατερίνα Σινιάκοβα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπάρμπορα Κρέιτσικοβα (τσεχ. Barbora Krejčíková, γενν. 18 Δεκεμβρίου 1995) είναι Τσέχα επαγγελματίας τενίστρια, που έως τώρα έχει φθάσει μέχρι και το νο. 2 στην παγκόσμια κατάταξη στο απλό (στις 28 Φεβρουαρίου 2022) και μέχρι το νο. 1 στο διπλό (το 2018). Είναι γνωστή για το επιθετικό στιλ παιχνιδιού της[4] Είναι δεξιόχειρας και έχει ύψος 1,78 μέτρο.

Η Κρέιτσικοβα έχει κερδίσει τίτλους σε δύο κορυφαία τουρνουά (Grand Slam) στο απλό: στο Ρολάν Γκαρός (Γαλλικό «όπεν») το 2021 και στο Γουίμπλεντον το 2024. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι επιτυχίες της στο διπλό (μεταξύ ζευγαριών παικτών), όπου κατέκτησε το λεγόμενο «σούπερ σλαμ καριέρας», δηλαδή και τα 4 τουρνουά Grand Slam τουλάχιστον από μία φορά, χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και WTA Final (όχι όλα βεβαίως το ίδιο έτος αλλά γενικώς).[5]. Πολύ περισσότερο, έχει επτά τίτλους Grand Slam στο διπλό και άλλους τρεις στο μικτό διπλό (με συμπαίκτη του αντίθετου φύλου), οπότε έχει κερδίσει συνολικώς 12 τίτλους σε τουρνουά Grand Slam.[6] Το ολυμπιακό μετάλλιό της χρονολογείται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που έγιναν το 2021 αντί του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όπου είχε συμπαίκτρια τη συμπατριώτισσά της Κατερίνα Σίνιακοβα.

Η Κρέιτσικοβα γεννήθηκε στο Μπρνο και άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία 6 ετών. Αργότερα είχε προπονήτρια και σύμβουλο την επίσης Μοραβή Γιάνα Νοβότνα.[7][8]

Για τη νίκη της στο απλό στο Ρολάν Γκαρός το 2021 η Κρέιτσικοβα κέρδισε την Κόρι Γκάουφ με 2-0 στον προημιτελικό, τη Μαρία Σάκκαρη με 2-1 στον ημιτελικό και την Αναστασία Παβλιουτσένκοβα με 2-1 στον μεγάλο τελικό. Στο Γουίμπλεντον το 2024 κέρδισε την Έλενα Ριμπάκινα στον ημιτελικό.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]