Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Barbara Rosenkranz (Γερμανικά)
Γέννηση20  Ιουνίου 1958[1]
Σάλτσμπουργκ[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[3]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του Αυστριακού Εθνικού Συμβουλίου
Member of the Landtag of Lower Austria
αναπληρωματικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2014–2018)[4]
ΒραβεύσειςΧρυσός Μεγαλόσταυρος της Τιμής για τις υπηρεσίες στην Δημοκρατία της Αυστρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς (Barbara Rosenkranz) (το πατρικό όνομα Schörghofer, [5] γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1958 στο Σάλτσμπουργκ) είναι Αυστριακή πολιτικός της Αυστρίας της Ελεύθερης Λίστας. Υπήρξε μέλος του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, του Εθνικού Συμβουλίου, από το 2002 έως το 2008, όπου διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Υγειονομικών Υποθέσεων. Η Ρόζενκραντς ήταν υποψήφια του Κόμματος της Ελευθερίας για τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας το 2010. [6] Η Ρόζενκραντς έλαβε το 15,62% των ψήφων, και ήρθε δεύτερη μετά τον υφιστάμενο Χάιντς Φίσερ. [7] Μέχρι το 2017 ήταν μέλος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτής και υφυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλέχτηκε στο κοινοβούλιο της Κάτω Αυστρίας το 1993 και ήταν πρόεδρος της κομματικής της ομάδας από το 2000 και μετά. Το 2002, εξελέγη στο Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας, όπου υπηρέτησε στις επιτροπές για θέματα οικογένειας, υγείας, εσωτερικών και παιδείας και προήδρευσε της επιτροπής για θέματα υγείας. Ήταν η κορυφαία υποψήφια του κόμματός της στην Κάτω Αυστρία στις εκλογές του 2008. Οι εκλογές ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα της, το οποίο υπερδιπλασίασε την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο. Παραιτήθηκε από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Απριλίου 2008 και την επόμενη μέρα διορίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του κράτους ως Υπουργός Οικοδομικού Δικαίου και Προστασίας των Ζώων.

Κομματικά Αξιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματός της στην πολιτεία της Κάτω Αυστρίας το 1996. Διετέλεσε επιπλέον γενική γραμματέας του κρατικού κόμματος το 1998-1999 και το 2003 εξελέγη πρόεδρος του κρατικού κόμματος. Από το 2005, είναι επίσης αναπληρώτρια πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Υποψήφια Πρόεδρος της Αυστρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς ήταν υποψήφια του Κόμματος της Ελευθερίας για τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας το 2010. Η υποψηφιότητά της παρουσιάστηκε επίσημα από το Κόμμα της Ελευθερίας στις 2 Μαρτίου 2010. Η Kronen Zeitung, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας, υποστήριξε την υποψηφιότητά της σε άρθρα του εκδότη της Χανς Ντίσαντ. Το συντηρητικό κόμμα, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, δεν πρότεινε υποψήφιο (ο τελευταίος υποψήφιος για την προεδρία ήταν η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ το 2004, η οποία έχασε οριακά από τον Χάιντς Φίσερ), αλλά αρνήθηκε να υποστηρίξει κανέναν από τους δύο σημαντικούς υποψηφίους, εν ενεργεία σοσιαλδημοκράτη Χάιντς Φίσερ και Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς.

Η Ρόζενκραντς έλαβε το 15,6% των ψήφων, και ήρθε δεύτερη μετά τον Φίσερ. Ένας τρίτος υποψήφιος, ο Ρούντολφ Γκέρινγκ του μικρού Χριστιανικού Κόμματος, συγκέντρωσε 6%. Ωστόσο η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόνο 53,6% (σε σύγκριση με 70,8% το 2004, και η χαμηλότερη στη σύγχρονη ιστορία).

Πολιτικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδια αυτοαποκαλείται εθνική συντηρητική. Είναι μια αμφιλεγόμενη και πολωτική προσωπικότητα στην Αυστρία. Έκανε έντονη κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μετανάστευσης και των περιορισμών στην ελευθερία του λόγου, όπως οι αυστριακές αντιναζιστικές νομοθεσίες. [8] [9] [10] Είναι γνωστή για τις συντηρητικές της απόψεις για την οικογενειακή και κοινωνική πολιτική. [11]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόζενκραντς υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και θεωρήθηκε ως αποδέκτης χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση για την παρουσία της στο Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας το 2016 στην κατεχόμενη Κριμαία της Ρωσίας στην έρευνα OCCRP της Διεθνούς Υπηρεσίας Τρέχουσας Πολιτικής της Ρωσίας. [12]

Κοινωνική πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόζενκραντς υποστηρίζει συντηρητικές απόψεις για τη μετανάστευση, την κοινωνική πολιτική και την οικογένεια. Είναι επικριτική κατά του φεμινισμού [13] και στο βιβλίο της MenschInnen, υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου επιχειρεί να δημιουργήσει ανθρώπινα όντα χωρίς φύλο. Υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. [14]

Απορρίπτει τον γάμο ομοφυλοφίλων και υποστηρίζει ότι ο γάμος γίνεται μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών. [15]

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς υποστηρίζει μια σκληρή στάση για τη μετανάστευση και το έγκλημα. [16] [17]

Απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει μια αποκεντρωμένη Ευρώπη και εθνικά κράτη. Υποστηρίζει επίσης την επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων.

Απόψεις για τον εθνικοσοσιαλισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος της Ρόζενκραντς, Χορστ Ρόζενκραντς είναι εκδότης ακροδεξιών βιβλίων και στο παρελθόν ήταν μέλος του πλέον απαγορευμένου Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), ενός ακροδεξιού κόμματος, και το ερώτημα αν συμμερίζεται τις πεποιθήσεις του συζύγου της έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη. Ορισμένα αυστριακά μέσα έχουν αναφερθεί στην Ρόζενκραντς ως «Μητέρα του Ράιχ».[9] Το 1995 ο Ρόζενκραντς άσκησε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του δημοσιογράφου Χανς-Χέννινγκ Σάρσαχ, επειδή την ανέφερε ως παράδειγμα «εγκληματία Ναζί», δηλαδή ότι αυτή δείχνει συμπάθεια υπέρ των εθνικοσοσιαλιστικών αντιλήψεων. Η μήνυση οδήγησε σε πρόστιμο κατά της εφημερίδας του Σάρσαχ, «Νέα». Αυτή η απόφαση επικρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο, ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, [18] καθώς το θεώρησαν θέμα γνώμης και ότι η στάση της Ρόζενκραντς απέναντι στο ναζιστικό παρελθόν ήταν εντελώς διφορούμενη. Τα βασικά σημεία αυτής της απόφασης ήταν ότι ποτέ δεν είχε αποστασιοποιηθεί από τις δραστηριότητες του συζύγου της στην άκρα δεξιά και ότι στο παρελθόν ήταν ένθερμη δημόσια αντίπαλος του νόμου Verbotsgesetz του 1947, που απαγόρευε την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Τόσο ο Σάρσαχ όσο και το "News" έλαβαν αποζημίωση.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε αν πίστευε στην ύπαρξη θαλάμων αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια συνέντευξη στο Αυστριακό Ραδιόφωνο (ORF), απάντησε ότι έχει τις γνώσεις ενός Αυστριακού «που πήγε σχολείο στην Αυστρία μεταξύ του 1964 και 1976 -- άρα αυτή είναι η γνώση μου για την ιστορία και δεν έχω κανένα σχέδιο να την αλλάξω». [19] Καθώς αυτή η απάντηση επικρίθηκε ως «ασαφής», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή της στην Die Presse, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαπράχθηκαν τρομερά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. [20]

Ο ιστορικός Λόταρ Χέμπελτ, επικεφαλής της επιτροπής υποστήριξης για την Ρόζενκραντς, επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης για μια «εκστρατεία χειραγώγησης» εναντίον της και υποστήριξε ότι ορισμένες από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετών ετών πριν ή είχαν υπερβεί τα όρια. [21]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς είναι παντρεμένη με τον Χορστ Ρόζενκραντς και έχει 10 παιδιά, 6 κορίτσια και 4 αγόρια. [22] Σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά δεν αποφοίτησε. Αν και μεγάλωσε ως Καθολική, έχει επικρίνει τις εκκλησιαστικές αρχές στην Αυστρία και εγκατέλειψε την Εκκλησία πριν από αρκετά χρόνια. Κανένα από τα παιδιά της δεν έχει βαφτιστεί. [23]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barbara Rosenkranz: MenschInnen. Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου – Auf dem Weg zum geschlechtslosen Menschen . Ares Verlag, Γκρατς 2008,(ISBN 978-3-902475-53-4).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά) Salzburgwiki. 89374.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  3. (Αγγλικά) pace.coe.int. 7199. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  4. www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=7199.
  5. Biography of Barbara Rosenkranz auf den Seiten des niederösterreichischen Landtags
  6. Rosenkranz wird für FPÖ kandidieren
  7. «Austria president sweeps to victory». Al Jazeera. 25 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2010. 
  8. «Austria spooked by Nazi past in election». BBC News. 23 April 2010. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8634796.stm. 
  9. 9,0 9,1 «Reich mother on the march in Hitler's homeland». The Independent (London). 24 April 2010. https://www.independent.co.uk/news/world/europe/reich-mother-on-the-march-in-hitlers-homeland-1953005.html. 
  10. Cain, Phil (25 April 2010). «'Reich Mother' Barbara Rosenkranz revitalises far right in Austrian election». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/world/2010/apr/25/freedom-party-austria-poll-hope. 
  11. «Die Welt der Barbara Rosenkranz - Nachrichten auf salzburg.com - Salzburger Nachrichten». www.salzburg.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  12. Tkachenko, Martin Laine (Eesti Ekspress), Cecilia Anesi (IrpiMedia), Lorenzo Bagnoli (IrpiMedia), and Tatiana. «Kremlin-Linked Group Arranged Payments to European Politicians to Support Russia's Annexation of Crimea». OCCRP (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023. 
  13. Die Presse: Barbara Rosenkranz: „Der Feminismus ist ein Irrweg“, 2 März 2010
  14. Barbara Rosenkranz: MenschInnen. Gender Mainstreaming – Auf dem Weg zum geschlechtslosen Menschen. Ares-Verlag, Graz 2008
  15. meinparlament.at: Fragen an Barbara Rosenkranz, 27 August 2008
  16. Zur Zeit: „Die Einbürgerungen stoppen!“, February 2008
  17. Die Presse: Rosenkranz: „Über Identität des Landes diskutieren“, 2 März 2010
  18. «Scharsach & News Verlagssgesellschaft gg. Österreich». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2010. 
  19. «Rosenkranz supporter accuses media of 'manipulating' campaign - Politics News - Austrian Independent Online News - English Newspaper». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
  20. Die Presse.com:, 7 März 2010
  21. «Rosenkranz supporter accuses media of 'manipulating' campaign - Politics News - Austrian Independent Online News - English Newspaper». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2010. 
  22. Boyes, Roger (24 April 2010). «Rosenkranz rallies far Right on eve of Austria poll». The Times (London). http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article7106865.ece. 
  23. «KATH.NET - Katholischer Nachrichtendienst». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2010. 
  24. «PK-Nr. 491/2007». 
  25. «Reply to a parliamentary question about the Decoration of Honour» (PDF) (στα German). σελ. 1797. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Barbara Rosenkranz στο Wikimedia Commons