Μπάμπκα (γλυκό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάμπκα
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΜπάμπα, Κραντζ
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
ΠεριοχήΠολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ
Δημιουργός/οιΕβραϊκές κοινότητες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Πληροφορίες
ΕίδοςΨωμί/Κέικ
ΠαραλλαγέςΜε σοκολάτα, με κανέλα, με μήλο, με γλυκό τυρί, με κανέλα και σταφίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η Μπάμπκα, ή Μπαμπόβκα, είναι γλυκό κέικ ή ψωμί, σε σχήμα πλεξούδας, κεντροευρωπαϊκής ασκεναζικής εβραϊκής προέλευσης, το οποίο είναι διάσημο στην Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ (μεταξύ άλλως χωρών με σημαντικό πολωνικό και εβραϊκό πληθυσμό).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολωνικό και λευκορωσικό ουσιαστικό babka και τo λευκορωσικό, ουκρανικό, βουλγαρικό και ρωσικό baba, σημαίνουν «γιαγιά» ή «γηραιά γυναίκα». Η ονομασία του πιθανώς παραπέμπει στο σχήμα του, το οποίο είναι ψηλό κυλινδρικό, μερικές φορές με αυλακώσεις, που μοιάζουν με πλισέδες φούστας.[1] Το όνομα του γλυκού εισήλθε στα αγγλικά από τα πολωνικά, μέσω των γαλλικών, αν και η λέξη «babka», χρησιμοποιείται μερικές φορές και με την αρχική της έννοια («γιαγιά»), ιδίως μεταξύ των κατοίκων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.[2]

Εβραϊκή έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια άλλη εκδοχή του γλυκού μπάμπκα συνδέεται με την Ανατολικοευρωπαϊκή εβραϊκή παράδοση. Το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται από διπλή και στριφτή σε μήκος ζύμη και ψήνεται σε ψηλό τηγάνι. Αντί για γέμιση φρούτων, περιέχει κανέλα και/ή σοκολάτα. Οι μετανάστες έφεραν αυτό το γλυκό, επίσης γνωστό ως κέικ Κράντζ, στη Νέα Υόρκη όπου η δημοτικότητά του άκμασε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oxford Companion to Food
  2. Καναδικό λεξικό της Οξφόρδης , 2η έκδοση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]