Μονστέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονστέρα η νόστιμη)
Μονστέρα

Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα
Τάξη: Αλισματώδη (Alismatales)
Οικογένεια: Αροειδή (Araceae)
Γένος: Μονστέρα (Monstera)
Είδη

Βλέπε κείμενο.

Η Μονστέρα είναι γένος 59 ειδών μονοκοτυλήδονων φυτών της οικογένειας Αροειδών με καταγωγή από τροπικές περιοχές της Αμερικής[1]. Όνομα του γένους στα λατινικά σημαίνει «τερατώδης» ή «αφύσικος» και αναφέρεται σε ασυνήθιστα φύλλα με οπές που έχουν τα φυτά του γένους αυτού[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αειθαλή αναρριχώμενα φυτά που αναπτύσσονται πάνω στα δέντρα που στερεώνονται με την βοήθεια εναέριων ριζών. Φτάνουν μέχρι 20 μέτρα στο ύψος.

Φύλλα εναλλασσόμενα, δερματώδη με σκούρο πράσινο χρώμα, μεγάλου μεγέθους 25-90 εκ. στο μήκος και 15-75 εκ. στο πλάτος, συχνά με οπές στην επιφάνειά τους.

Τα άνθη βρίσκονται σε μια εξειδικευμένη ταξιανθία που ονομάζεται σπάδικας, μήκους 5–45 εκ. Ο καρπός είναι μια συστάδα από λευκά μούρα, βρώσιμα σε ορισμένα είδη.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φυτά του γένους Μονστέρα καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του γένους, Monstera deliciosa, καλλιεργείται επίσης για τα φρούτα του τα οποία είναι εδώδιμα και έχουν γεύση που μοιάζει με μπανάνα και ανανά.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από Νοέμβριο 2022 Plants of the World Online αναγνωρίζει 59 taxa[1] [3]:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Πρότυπο:Cite POWO
  2. Quattrocchi, Umberto (2000). CRC World Dictionary of Plant Names. 3 M-Q. CRC Press. σελ. 1723. ISBN 978-0-8493-2677-6. 
  3. «GRIN Species Records of Monstera». Germplasm Resources Information Network. USDA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]