Μονή Τροοδιτίσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°54′47″N 32°50′15″E / 34.9129568°N 32.8375565°E / 34.9129568; 32.8375565

Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης
Troditissa Monastery 00910.jpg
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες34°54′46″N 32°50′18″E
ΧώραΚύπρος
Έναρξη κατασκευής18ος αιώνας[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσης, ή Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης ή απλά και Τροοδίτισσα, είναι Ορθόδοξο ανδρικό Μοναστήρι στην Κύπρο που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Κυπριακών Μονών, διότι είναι από τα παλαιότερα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Φοινί (Τρόοδος) της επαρχίας Λεμεσού. Είναι κτισμένη ψηλότερα από όλες τις άλλες Μονές του Νησιού, σε υψόμετρο 1300 μέτρων, στις ψηλές βουνοκορφές του Τροόδους, γι αυτό και έχει ονομαστεί "Τροοδίτισσα".

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή ιδρύθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, αρχικά ως ένα σκητικό σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε θαυματουργικά η εικόνα της Παναγίας της Τροοδιτίσσης από ένα βοσκό. Αργότερα, με συμβολή διαφόρων ευσεβών, κτίστηκε η Μονή που ξέρουμε σήμερα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ναός κάηκε από τους Τούρκους το 1585 και ανοικοδομήθη από τον τότε Ηγούμενο Παρθένιο. Ξανακάηκε το 1842 από πυρκαγιά που τέθηκε από ξεχασμένο αναμένο κερί στο καθολικό, και ανοικοδομήθηκε από τον τότε Ηγούμενο Μελέτιο. Ο τελευταίος Ναός είναι αυτός που υπάρχει και σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τα τέλη του 19ου αιώνος, περί το 1888, για σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταβίωσε στην Μονή ή πλησίον αυτής και ο αναβιωτής της Παλαιφάτης Μονής του Σταυροβουνίου Οσιότατος Γέρων Διονυσιος (Χρηστίδης) Ιεροδιάκονος [2] που ήρθε στην Κύπρο από το Άγιο Όρος.

Σύγχρονη Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή μετατράπηκε από Ι­δι­όρ­ρυ­θμο σε Κοινόβιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αφότου εγκαταβίωσαν σ' αυτή Μοναχοί από την Μονή Σταυροβουνίου, με Προϊστάμενο τον Ο­σι­ώτα­το Μοναχό Δαμασκηνό [3], όταν είχε κοιμηθεί ο Η­γού­με­νος της Μονής Γέρων Ιάκωβος κατά το έτος 1939.

Το 1942 αφότου ο Γέρων Δαμασκηνός απεβίωσε, τον διαδέχθηκε στην Η­γούυμε­νεία ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, ο οποίος εκλήθη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η Τροοδίτισσα τότε ως Κοινόβιο, επέστρεψε στον ρυθμό της παλαιάς ομαλής δραστήριας Μοναχικής ζωής. Ο Η­γού­με­νος Παγκράτιος απεβίωσε τον Α­πρί­λι­ο του 1968 και τον διαδέχτηκε ο Ιερομόναχος της Μονής Α­θα­νάσι­ος.

Τελευταίοι Ηγούμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ηγούμενοι των τελευταίων ετών σύμφωνα με την πρόσφατη ιστορία της Μονής φαίνεται να είναι οι ακόλουθοι:

  • Γέρων Ιάκωβος († 1939)
  • Γέρων Δαμασκηνός († 1942)
  • Γέρων Παγκράτιος († 1968)
  • Γέρων Αθανάσιος (Σημερινός)

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Μονή είναι Ενοριακή διότι ανήκει στην Μητρόπολη Πάφου. Η Μονή συνεχίζει να ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα και οι Μοναχοί της αδελφότητας ζουν την σιωπηρή ήσυχη Μοναστική ζωή υπό την καθοδήγηση του Γέροντός τους. Μέλος της αδελφότητας υπήρξε και ο νυν Επίσκοπος Καρπασίας, Θεοφιλέστατος κ. Χριστοφόρος, ο οποίος είναι ένας από τους δύο βοηθούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και έχει προσωρινά την έδρα της στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου [4].

Σήμερα η αδελφότητα της Μονής απαριθμεί πέραν των 10 μοναχών και ο Καθηγούμενος της αδελφότητας είναι ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]