Μογκάμπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μογκάμπο
ΣκηνοθεσίαΤζον Φορντ
ΠαραγωγήΣαμ Ζίμπαλιστ
ΣενάριοΓουίλσον Πένισον
Τζον Λι Μέιχιν
ΠρωταγωνιστέςΚλαρκ Γκέιμπλ
Άβα Γκάρντνερ
Γκρέις Κέλι
Ντόναλντ Σίντεν
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Λ. Σέρτις και Φρέντι Γιάνγκ
ΜοντάζFrank Clarke
ΕνδυματολόγοςHelen Rose
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 23/9/1953
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Μογκάμπο (αγγλικά Mogambo) είναι ταινία του 1953, σκηνοθεσίας Τζον Φορντ, με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Άβα Γκάρντνερ και Γκρέις Κέλι. Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού έργου του Γουίλσον Κόλισον με τίτλο Red Dust. Η πρώτη εκτέλεση του θεατρικού έγινε το 1932 με τίτλο Μια γυναίκα πειρασμός επίσης με τον Κλαρκ Γκέιμπλ, όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Τζιν Χάρλοου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βίκτορ Μάρσουελ (Κλαρκ Γκέιμπλ) ένας κυνηγός άγριων ζώων με εταιρία στην Κένυα έχει ερωτικές σχέσεις με την Ελοΐζ Κέλι (Άβα Γκάρντνερ), μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έχει ξεμείνει στην Αφρική. Ο Βίκτορ δε τη σέβεται ως γυναίκα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη μαζί του και παραμένει στο πλάι του. Η σχέση των δυο δοκιμάζεται μετά την άφιξη του ζεύγους Νόρντλεϊ, το οποίο καταφθάνει στην Κένυα για να κάνει μελέτες πάνω στους γορίλες. Η ανικανοποίητη από το σύζυγό της Λίντα Νόρτλεϊ (Γκρέις Κέλι) έλκεται ερωτικά από τον Βίκτορ και προκαλεί τη ζήλια της Ελοΐζ. Όταν ο σύζυγος της Λίντα αρρωσταίνει και αναγκάζεται να μεταφερθεί σε κλινική, η Λίντα παραμένει στον καταυλισμό των κυνηγών και έρχεται σε ερωτική επαφή με το Βίκτορ. Η Ελοΐζ τότε έρχεται σε σύγκρουση με την "καθωσπρέπει" κυρία Νόρτλεϊ.

Παραγωγή και διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1953 η εταιρία παραγωγής Metro-Goldwyn-Mayer αποφάσισε να επανεκτελέσει την κλασική ταινία του 1932, Μια γυναίκα πειρασμός (Red Dust), η οποία είχε σηματοδοτήσει την πρώτη και κερδοφόρα συνεργασία μεταξύ του Κλαρκ Γκέιμπλ και της Τζιν Χάρλοου. Επιστράτευσε λοιπόν το σκηνοθέτη Τζον Φορντ, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει το τέταρτό του όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Ο ήσυχος άνθρωπος (The Quiet Man, 1952) με τον Τζον Γουέιν. Ο ηθοποιός Στιούαρτ Γκρέιντζερ επρόκειτο να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά την τελευταία στιγμή οι υπεύθυνοι παραγωγής της ταινίας αποφάσισαν ότι ο Κλαρκ Γκέιμπλ, πρωταγωνιστής του πρωτοτύπου θα ήταν ασφαλέστερη επιλογή και ανάγκασαν τον Γκρέιτζερ να αποχωρήσει από την ταινία. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ δεν ήταν ευχαριστημένος με την απόδοση του σεναρίου, αλλά τελικά δέχτηκε να επαναλάβει το ρόλο του Βίκτορ Μάρσουελ, καθώς είχε χρόνια να πρωταγωνιστήσει σε εμπορική ταινία. Ο Φορντ ήθελε να χρησιμοποιήσει την ηθοποιό Μορίν Ο' Χάρα, με την οποία είχε συνεργαστεί σε πολλές ταινίες, για το ρόλο της Ελοΐζ Κέλι, αλλά οι παραγωγοί της ταινίας επέλεξαν την Άβα Γκάρντνερ, ως εμπορικότερο όνομα. Ο Φορντ που δεν ήθελε τη Γκάρντνερ στην ταινία της συμπεριφερόταν άσχημα καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Για το ρόλο της Ελοΐζ, οι παραγωγοί είχαν προσεγγίσει και τις Ντέμπορα Κερ και Λάνα Τέρνερ. Η Τζιν Τίρνεϊ επρόκειτο να ερμηνεύσει την κυρία Νόρτλεϊ, αλλά τα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο δεν της επέτρεψαν να συμμετάσχει στην ταινία, έτσι προσελήφθη η άσημη ακόμα τότε Γκρέις Κέλι στη θέση της. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κένυα και όλοι οι άνδρες του συνεργείου που δούλευαν κάθε μέρα υπό τον ήλιο αναγκάστηκαν να ξυρίσουν τα στήθη τους. Ο Γκείμπλ που δεν είχε τριχωτό στήθος θεώρησε την κίνηση εκείνη προσβολή στον ανδρισμό του. Ο Φορντ και ο Γκέιμπλ καυγάδιζαν συνεχώς, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο Φορντ συμπεριφερόταν στην Γκάρντνερ, ενώ η Γκάρντνερ, που βρισκόταν σε διάσταση με τον τότε σύζυγό της Φρανκ Σινάτρα, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος και πέταξε μέχρι το Λονδίνο για να κάνει έκτρωση. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Κλαρκ Γκέιμπλ και η Γκρέις Κέλι σύναψαν ερωτική σχέση, την οποία διέκοψαν μετά το τέλος των γυρισμάτων. Τη σχέση εκείνη ανανέωσαν όταν η Κέλι γύριζε την ταινία Η χωριατοπούλα (The Country Girl, 1954).

Η ταινία που είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική, στην οποία προβλήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1953, υπέστη όμως λογοκρισία στις λατινόφωνες χώρες, καθώς θεωρούσαν το θέμα της μοιχείας του χαρακτήρα της Γκρέις Κέλι βδελυρό. Στην ισπανική μεταγλώττιση λοιπόν, ο κύριος και η κυρία Νόρτλεϊ εμφανίζονται ως αδέλφια. Παρ' όλα αυτά δεν αφαιρέθηκαν οι σκηνές στις οποίες το ζευγάρι μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι.

Ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Κλαρκ Γκέιμπλ Βίκτορ Μάρσουελ
Άβα Γκάρντνερ Ελοΐζ Κέλι
Γκρέις Κέλι Λίντα Νόρτλεϊ
Ντόναλντ Σίντεν Ντόναλντ Νόρτλεϊ
Φίλιπ Στέιντον Τζον Μπράουν Πράις
Έρικ Πόλμαν Λέων Μπόλτσακ
Λόρενς Νέισμιθ Σκίπερ
Ντένις Ο'Ντία Πατήρ Τζόζεφ

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για μια χρυσή σφαίρα, εκείνη για την Β' γυναικεία ερμηνεία, την οποία τελικά κέρδισε η Γκρέις Κέλι. Έλαβε επίσης δυο υποψηφιότητες για όσκαρ, μια για την Άβα Γκάρντνερ στην κατηγορία Α' γυναικείος ρόλος, όπου έχασε από την Όντρεϊ Χέπμπορν για την ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, Διακοπές στη Ρώμη (Roman Holiday, 1953) και η Γκρέις Κέλι έχασε το όσκαρ στην κατηγορία Β' γυναικειος ρόλος από τη Ντόνα Ριντ για την ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here To Eternity, 1953).

Υποψηφιότητα:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Άβα Γκάρντνερ
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Γκρέις Κέλι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]