Μλίντσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μλίντσι

Mλίντσι (mlinci, млинци) είναι ένα πιάτο στην κροατική, σερβική και σλοβενική κουζίνα. Είναι μια λεπτή τραγανή πίτα, εύκολη στην παρασκευή, με βρασμένο αλατισμένο νερό ή σούπα πάνω από το μλίντσι.

Κατά την προετοιμασία, παρασκευάζεται ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό, μερικές φορές επίσης και με αυγά και λίπος. Η ζύμη στη συνέχεια πλάθεται 1 χιλιοστό πάχος και 20 και 30 εκατοστά πλατιά και ψήνεται στο φούρνο ή σε θερμή εστία. Αργότερα, κόβεται σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστά μέγεθος πριν από την τελική προετοιμασία με ζεστό νερό ή σούπα.

Πριν το σερβίρισμα, το μλίντσι επίσης μπορεί και να τηγανιστεί γρήγορα μέσα σε λίπος πουλερικών. Η γαλοπούλα με μλίντσι είναι μια σπεσιαλιτέ της κροατικής παραδοσιακής κουζίνας, ειδικά στις περιοχές Ζαγκόργιε και Σλαβονία. Στη Σλοβενία, τρώγεται πάπια ή χήνα με μλίντσι παραδοσιακά κατά την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου. Στη Σερβία, συνήθως παρασκευάζονται στην επαρχία της Βοϊβοντίνα, όπου σερβίρονται με χοιρινό ή κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα σμέτανα.

Mλίντσι μπορεί επίσης να σερβιριστεί βουτώντας τα αποξηραμένα κομμάτια σε λίπος από ψητό κρέας. Το ψητό κρέας έχει αφαιρεθεί από το τηγάνι και τα κομμάτια μλίντσι τοποθετούνται στο λίπος στο δίσκο και στη συνέχεια ψήνονται για λίγο. Το μλίντσι στη συνέχεια σερβίρεται ως συνοδευτικό του κυρίως ψητού.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]