Μιχαήλ Σηφάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Σηφάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μιχαήλ Σηφάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1881
Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Οικογένεια
ΑδέλφιαΠατήρ Γεώργιος Σηφάκης
ΟικογένειαΟικογένεια Σηφάκη

Ο Μιχαήλ Σηφάκης ήταν Έλληνας δάσκαλος, αντιστασιακός και ένας εκ των 62 Μαρτύρων της Κρήτης.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχαήλ Ζ. Σηφάκης γεννήθηκε το 1881 στην Αγία Βαρβάρα. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Χανίων και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό του πριν από το 1908. Ο Μιχαήλ Σηφάκης υπηρέτησε επίσης στη Μεγάλη Βρύση και στον Άγιο Μύρωνα και έφτασε ως τον βαθμό του επιθεωρητή.[1] Ανήκει στην Οικογένεια Σηφάκη.

Εργάστηκε για λίγα χρόνια στο Λύκειο "Κοραής", και το 1924 ίδρυσε το «Παλλάδιον Λύκειον», που λειτούργησε, αρχικά ως δημοτικό σχολείο και σταδιακά ως γυμνάσιο, ως το 1939-40.[2]

Οδός στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο «Παλλάδιον» υπηρέτησαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Ψαλιδάκης, (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης), ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Γοντικάκης, κ.ά. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η δικτατορία του Ι. Μεταξά απαγόρευσε τη λειτουργία μικτών ιδιωτικών σχολείων, πράγμα που οδήγησε σε συνένωση του Παλλαδίου με τον Κοραή, ούτως ώστε το πρώτο να λειτουργήσει ως σχολείο θηλέων και το δεύτερο ως σχολείο αρρένων. Αλλά σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τα ιδιωτικά σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Το Παλλάδιον Λύκειον λειτούργησε συνολικά επί 16 χρόνια, από το 1924-25 ως το 1939-40.[3]

Κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο Μιχαήλ Ζ. Σηφάκης κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αγία Βαρβάρα, όπου συνελήφθη από τους Γερμανούς τον χειμώνα του 1942, μαζί με τον αδελφό του, παπά Γιώργη Σηφάκη και τα παιδιά του τελευταίου, (δάσκαλο) Ευάγγελο Γ. Σηφάκη και Εμμ. Αποστολάκη (γαμπρό του παπά-Γιώργη).

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 Ιουνίου του 1942 στο Γάζι Ηρακλείου.[4][5]

Προς τιμήν του, υπάρχει οδός στην περιοχή του Άη Γιάννη Ηρακλείου Κρήτης, με το όνομά του.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γρηγόριος Σηφάκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γ. Καλογεράκης: Δάσκαλοι στο απόσπασμα». ΠΑΤΡΙΣ. 5 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. 
  2. «Γ. Καλογεράκης: Δάσκαλοι στο απόσπασμα». ΠΑΤΡΙΣ. 5 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. 
  3. «Γ. Καλογεράκης: Δάσκαλοι στο απόσπασμα». ΠΑΤΡΙΣ. 5 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. 
  4. «Γ. Καλογεράκης: Δάσκαλοι στο απόσπασμα». ΠΑΤΡΙΣ. 5 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. 
  5. «Το Χωριό μας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.