Μιχαήλ Λαντζανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Λαντζανάκης
Βουλευτής Λασιθίου
Περίοδος
1974 – 1977
Δήμαρχος Σητείας
Περίοδος
1954 – 1959
Πρόεδρος της Κοινότητας Σητείας
Περίοδος
1936 – πριν το 1941
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση3 Μαρτίου 1909, Πεύκοι Λασιθίου
Θάνατος9 Απριλίου 1989 (80 ετών)
Σητεία
Εθνότηταελληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΈνωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, ΕΔΗΚ
ΚατοικίαΣητεία
Επάγγελμαγιατρός

Ο Μιχαήλ Λαντζανάκης του Νικολάου και της Μαρίας (Πεύκοι Λασιθίου, 3 Μαρτίου 1909 - Σητεία, 9 Απριλίου 1989) ήταν Έλληνας γιατρός και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κοινότητας και Δήμαρχος Σητείας, όπως επίσης και ως βουλευτής Λασιθίου.

Σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στους Πεύκους στις 3 Μαρτίου (15 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο) του 1909. Στη γενέτειρά του έμαθε τα πρώτα γράμματα μέχρι και την Δ΄ Δημοτικού, ενώ τις δύο τελευταίες τάξεις τις τελείωσε στο Χανδρά και έπειτα φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σητείας. Ολοκλήρωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1933 και σπούδασε Ιατρική. Εν συνεχεία υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός και μετά ως μόνιμος στη Σητεία.[1] Υπηρέτησε στο νοσοκομείο της Σητείας, το οποίο ήταν αδελφάτο (στην οικία του μετέπειτα βουλευτή Φοίβου Ιωαννίδη) και είχε μόλις 10 κλίνες εκείνη την εποχή.

Αντιστασιακή δράση και ιατρικό λειτούργημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στην αντίσταση κατά των Γερμανών και για τη δράση του τιμήθηκε με μετάλλιο. Ως γιατρός ήταν αλτρουιστής και συνήθιζε να παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.[1] Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση που πήγε στη Ζάκρο από τη Σητεία καβαλώντας τη φοράδα του και ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προλάβει να πεταχτεί από το ζώο, το οποίο παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Σε μια άλλη περίπτωση, στο Παλαίκαστρο βοήθησε με επιτυχία στον τοκετό μιας γυναίκας, αν και δεν είχε ιδιαίτερες γνώσεις μαιευτικής. Την επομένη, ο πατέρας του παιδιού που μόλις είχε έρθει στον κόσμο, του προσέφερε σαν δώρο για να τον ευχαριστήσει έναν ζωντανό κόκορα. Ο Λαντζανάκης αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν ήταν τόσο φτωχός, ώστε να στερήσει τον κόκορα από τον πατέρα και τα παιδιά του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχάλης Λαντζανάκης παντρεύτηκε με τη Στεφανία Ζαχαριάδου στις 17 Ιουλίου 1932. Απέκτησαν 2 κόρες, την Ιωάννα και την Ανθή.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λαντζανάκης εξελέγη πρόεδρος όταν ακόμα η Σητεία ήταν κοινότητα, το 1936. Το 1954 κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και ανέλαβε Δήμαρχος Σητείας. Κατά τη δημαρχία του έγιναν οι πρώτες αποχετεύσεις, ασφαλτοστρώθηκε η Πλατεία Πολυτεχνείου και διανοίχτηκαν 12 οδοί. Ο πρώτος δρόμος που άνοιξε έγινε εν μια νυκτί, όταν μαζί με μερικούς δημοτικούς συμβούλους πήρε τις μπουλντόζες και πήγαν σε έναν τόπο με αμπέλια (σημερινή οδός Παπαναστασίου). Την επομένη ο δήμαρχος κρύφτηκε, φοβούμενος την οργή των ιδιοκτητών των αμπελιών. Σύντομα όμως τον ευγνωμονούσαν για το δρόμο που φτιάχτηκε.

Βουλευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις. Στις εκλογές του 1974 συγκέντρωσε 6.750 ψήφους[2] και εξελέγη βουλευτής Λασιθίου.Το κόμμα του μετονομάστηκε σε ΕΔΗΚ το 1976.[3] Αποσύρθηκε από τον πολιτικό στίβο το 1977.

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στη Σητεία το 1989. Το όνομά του φέρει δρόμος της Σητείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Συλλογικό έργο, Κρήτη- Το Αφιέρωμα, εκδ. οίκος Αρσινόη, Αθήνα 1985, τ. 10, σελ. 94.
  2. Κώστα Διγκαβέ, Οι εκλογές στην Ελλάδα 1844-1985, Μαλλιάρης Παιδεία 1986, σελ. 83
  3. Η σύνθεση της Βουλής το 1974, ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, ανάκτηση 11-11-2014.