Μιθριδάτης Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιθριδάτης Α΄ της Ατροπάτιος Μηδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση100 π.Χ.
Θάνατος66 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαΑρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας

Ο Μιθριδάτης Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής ή Μιθριδάτης Α΄ της Μηδίας (περί το 100 π.Χ.-έως το 66 π.Χ.) ήταν βασιλεύς της Μηδίας Ατροπατηνής. Δεν είναι γνωστά τα γεγονότα σχετικά με την ζωή του πριν το 67 π.Χ., παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα από την Δυναστεία των Αρταξιαδών της Αρμενίας κόρη του κορυφαίου βασιλέως Τιγράνη του Μέγα με την σύζυγο του Κλεοπάτρα του Πόντου.[1][2] Ο Μιθριδάτης Α΄ κυβέρνησε την διετία (67 π.Χ.-66 π.Χ.), ο Δίων Κάσσιος καταγράφει την τελευταία εκστρατεία του Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλλου (67 π.Χ.).[3] Την εποχή εκείνη οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν στην Καππαδοκία, ο ίδιος υποστήριξε τον πεθερό του Τιγράνη τον Μέγα (67 π.Χ.).[4] Ο Τιγράνης ο Μέγας και ο δικός του πεθερός Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ ηττήθηκαν από τον Λούκουλλο στην μάχη του ποταμού Μουράτ (66 π.Χ.).[5] Ο Μιθριδάτης Α΄ πέθανε (66 π.Χ.) και τον διαδέχθηκε ο συγγενής του Δαρείος Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής που κυβέρνησε έναν χρόνο (66 π.Χ.-65 π.Χ.).[6] Σύμφωνα με σύγχρονους ιστορικούς ο γιος του μαζί με την επίσημη σύζυγο του από την Αρμενία ήταν ο Αριοβαρζάνης Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής.[7] Το γεγονός αυτό εξηγεί την διεκδίκηση του στέμματος της Αρμενίας από τους απογόνους του, αυτό τους έφερε σε σύγκρουση με την Δυναστεία των Αρταξιαδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δίων Κάσσιος, 36.14
  2. https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/36*.html
  3. Δίων Κάσσιος, 36.14
  4. https://www.iranicaonline.org/articles/azerbaijan-iii
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. https://www.iranicaonline.org/articles/azerbaijan-iii
  7. Toumanoff, Manual genealogy and chronology for the Christian Caucasus (Armenia, Georgia, Albania), σσ. 81-82

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • C. Toumanoff, Manual genealogy and chronology for the Christian Caucasus (Armenia, Georgia, Albania), ED. Aquila, Rome, 1976