Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Συνέσιος (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΚωνσταντίνος Βισβίνης[1]
Γέννηση1912[2]
Βαθύ Εύβοιας[2]
Θάνατος9 Νοεμβρίου 2000 (88 ετών)
Πολύγυρος[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΡιζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή
Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταορθόδοξος ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης (1960–2000)[1]

Ο Μητροπολίτης Συνέσιος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Βισβίνης, Βαθύ Εύβοιας 1912 - Πολύγυρος 9 Νοεμβρίου 2000) ήταν επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε Μητροπολίτης Κασσανδρείας επί 40 συναπτά έτη, από το 1960 έως το 2000.

Γεννήθηκε στο Βαθύ Ευβοίας (Αυλίδα) το 1912, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στη Χαλκίδα. Υπήρξε αριστούχος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1936 με λαμπρές επιδόσεις ιδιαίτερα στον τομέα του Κανονικού Δικαίου. Εκάρη μοναχός το 1940, στην Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ, από τον Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Συνέσιο Φιλιππίδη. Έλαβε το όνομα Συνέσιος, προς τιμήν του Αγίου Συνεσίου επισκόπου Καρπασίας της Κύπρου και του ιδίου. Έναν χρόνο μετά χειροτονήθηκε ιερέας και συγχρόνως έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας σε διάφορες μονάδες και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και όταν αποστρατεύτηκε επανήλθε στην Μητρόπολη Χαλκίδας, όπου είχε υπηρετήσει ως ιεροκήρυκας και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού και το 1957 διορίστηκε πρωτοσύγκελος.

Κατά την διάρκεια της κατοχής έλαβε ενεργό ρόλο κατά των Γερμανών κατακτητών, με αποτέλεσμα να τον καταδικάσουν τρεις φορές σε θάνατο. Κατόπιν, παρασημοφορήθηκε από το ελληνικό κράτος.

Μητροπολίτης Κασσανδρείας επί 40 χρόνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1960, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τον Συνέσιο Μητροπολίτη Κασσανδρείας. Ενθρονίστηκε με κάθε επισημότητα στις 10 Ιουλίου, ποιμαίνοντας επί 40 χρόνια, κερδίζοντας την εκτίμηση κλήρου και λαού και παρά το γεγονός ότι υπήρξε βαθιά συντηρητικός, πλην όμως, δίκαιος, σώφρων και μαχητής ιεράρχης.

Το ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή - Βασιλικά Θεσσαλονίκης κτίστηκε με τη συνεργασία του γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη και του ιερέα Αγαθάγγελου Παρλάντζα, μετά την ευλογία που έλαβε ο τελευταίος από τον Μητροπολίτη Συνέσιο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής ο μετέπειτα Άγιος Παΐσιος επισκέφτηκε αρκετές φορές τον Πολύγυρο και τον π. Αγαθάγγελο, γνώριμό του από το 1950.

Ο Μητροπολίτης Συνέσιος νοσηλεύτηκε επί μακρόν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στις 9 Νοεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας, όπου και απεβίωσε το απόγευμα της ίδια μέρας. Την επομένη μετεφέρθη στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου πλήθος κόσμου συνέρρευσε και ασπάστηκε για τελευταία φορά το χέρι του. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στις 12 Νοεμβρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου και η ταφή του στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού, δίπλα στον τάφο του αείμνηστου Μητροπολίτη Ειρηναίου.