Με κομμένη την ανάσα (ταινία, 1960)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με κομμένη την ανάσα
À bout de souffle
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΖαν-Λυκ Γκοντάρ
ΠαραγωγήΖορζ ντε Μπορεγκάρντ
ΣενάριοΖαν-Λυκ Γκοντάρ
ΠρωταγωνιστέςΤζιν Σίμπεργκ
Ζαν Πολ Μπελμοντό
ΜουσικήΜαρσιάλ Σολάλ
ΦωτογραφίαΡαούλ Κοτάρ
ΜοντάζCécile Decugis
Lila Herman
ΔιανομήUGC (Γαλλία)
Πρώτη προβολή17 Μαρτίου 1960 (Γαλλία)
Διάρκεια87 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλική
Αγγλικά
Προϋπολογισμός400.000 Γαλλικά φράγκα
Ακαθάριστα έσοδα2,082,760[1]

Το Με κομμένη την ανάσα (πρωτότυπος τίτλος: À bout de souffle, αγγλ. Breathless) είναι περιπέτεια παραγωγής του 1960 σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ζαν Πολ Μπελμοντό και Τζιν Σίμπεργκ[2] Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε ο Γκοντάρ στην οποία ο Μπελμοντό έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός.

Η ταινία αποτελεί πρώιμο δείγμα του γαλλικού νέου κύματος και μαζί με τα 400 χτυπήματα (Les Quatre Cents Coups) του Φρανσουά Τρυφώ και το Χιροσίμα, αγάπη μου (Hiroshima, Mon Amour), που γυρίστηκαν έναν χρόνο νωρίτερα, επέφερε παγκόσμια αναγνώριση αυτού του νέου είδους κινηματογράφησης.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας απατεώνας, Ο Μισέλ Πουακάρ (Ζαν Πολ Μπελμοντό) κλέβει ένα αμερικανικό αυτοκίνητο στη Μασσαλία και ξεκινά για το Παρίσι. Μέσα στο αμάξι ανακαλύπτει ένα πιστόλι και διασκεδάζει παίζοντας και σκοπεύοντας τα αυτοκίνητα με τα οποία διασταυρώνεται. Μέχρι τη στιγμή που πέφτει σε ένα μπλοκ αστυνομικών και για να το αποφύγει πατάει γκάζι, αλλά οι μοτοσικλετιστές τον ακολουθούν. Στρίβει σ' έναν παράπλευρο δρόμο, νομίζοντας ότι ξέφυγε, αλλά πέφτει πάνω σ' έναν αστυνομικό και χωρίς να σκεφτεί, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Και φεύγει τρέχοντας, πεζός, φορώντας μονάχα το πουκάμισό του. Κάποτε φτάνει απελπισμένος και κυνηγημένος μέχρι το Παρίσι και συναντά μια πανέμορφη Αμερικανίδα, την Πατρίτσια (Τζιν Σίμπεργκ), με την οποία είχε σχέση στο παρελθόν, που πουλά φύλλα της Χεράλντ Τριμπιούν στα Ιλίσια Πεδία. Ενώ ο Μισέλ καταζητείται από την αστυνομία, προσπαθεί να κάνει την Πατρίτσια να τον αγαπήσει και να το σκάσει μαζί του για την Ιταλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Box office information for film at Box Office Story
  2. «breathless» (στα Αγγλικά). en.unifrance.org. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2024. 
  3. Film: Video and DVD Guide 2007. London: Halliwell's. 2007. σελ. 1. ISBN 978-0-00-723470-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]