Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετροσέξουαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος μετροσέξουαλ (αγγλικά: metrosexual) είναι νεολογισμός ο οποίος εμφανίστηκε στο προσκήνιο κατά τις απαρχές του 21ου αιώνα και αναφέρεται γενικά στους ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι αναπτύσσουν μια ιδιαίτερα δυνατή ανησυχία για την εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ ο τρόπος ζωής τους συγκρίνεται με αυτόν των ομοφυλόφιλων ανδρών, περισσότερο με τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τους τελευταίους. Για κάποιους φαίνεται να επικρατεί η άποψη που συνυφαίνει την έννοια αυτή με τον καταναλωτισμό.

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε σε ένα άρθρο του Μαρκ Σίμπσον («Εδώ έρχονται οι άνδρες του καθρέφτη») που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1994 στην εφημερίδα The Independent. Ο Σίμπσον εκεί περιέγραψε τον μετροσέξουαλ ως:

Μετροσέξουαλ, ο νεαρός άνδρας με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, που ζει ή εργάζεται στην πόλη (γιατί εκεί βρίσκονται τα καλύτερα καταστήματα), είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη καταναλωτική αγορά της δεκαετίας. Κατά τη δεκαετία του '80, τον έβρισκες μόνο σε περιοδικά μόδας όπως το GQ, στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα τζιν Levi's ή σε gay bar. Κατά τη δεκαετία του '90, βρίσκεται παντού και πηγαίνει για ψώνια.

Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός το 2002 μέσα από το άρθρο του Σίμπσον «Γνωρίστε τους μετροσέξουαλ».