Μετροσέξουαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετροσέξουαλ (αγγλικά metrosexual) είναι νεολογισμός που εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές του 21ου αιώνα και αναφέρεται γενικά στους ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι αναπτύσσουν μια ιδιαίτερα δυνατή ανησυχία για την εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ ο τρόπος ζωής τους συγκρίνεται με αυτόν των ομοφυλόφιλων ανδρών, περισσότερο με τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τους τελευταίους. Για κάποιους φαίνεται να επικρατεί η άποψη που συνυφαίνει την έννοια αυτή με τον καταναλωτισμό.

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε σε ένα άρθρο του Μαρκ Σίμπσον («Εδώ έρχονται οι άνδρες του καθρέφτη») που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1994 στην εφημερίδα The Independent. Ο Σίμπσον εκεί περιέγραψε τον μετροσέξουαλ ως:

Μετροσέξουαλ, ο νεαρός άνδρας με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, που ζει ή εργάζεται στην πόλη (γιατί εκεί βρίσκονται τα καλύτερα καταστήματα), είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη καταναλωτική αγορά της δεκαετίας. Κατά τη δεκαετία του '80, τον έβρισκες μόνο σε περιοδικά μόδας όπως το GQ, στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα τζιν Levi's ή σε gay bar. Κατά τη δεκαετία του '90, βρίσκεται παντού και πηγαίνει για ψώνια.

Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός το 2002 μέσα από το άρθρο του Σίμπσον «Γνωρίστε τους μετροσέξουαλ».

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Metrosexual της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).