Μετάβαση στο περιεχόμενο

SHF

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το SHF (Super High Frequency) είναι η ονομασία για ραδιοσυχνότητες στην περιοχή μεταξύ 3 και 30 gigahertz (GHz). Αυτή η ζώνη συχνοτήτων είναι επίσης γνωστή ως ζώνη "εκατοντάδα", καθώς τα μήκη κύματος κυμαίνονται από ένα έως δέκα εκατοστά. Αυτές οι συχνότητες εμπίπτουν στη ζώνη μικροκυμάτων, έτσι τα ραδιοκύματα με αυτές τις συχνότητες ονομάζονται μικροκύματα. Το μικρό μήκος κύματος των μικροκυμάτων τους επιτρέπει να κατευθύνονται σε στενές δέσμες με κεραίες ανοίγματος, όπως παραβολικά πιάτα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται για επικοινωνία από σημείο σε σημείο και συνδέσεις δεδομένων και για ραντάρ. Αυτή η περιοχή συχνοτήτων χρησιμοποιείται για τους περισσότερους πομπούς ραντάρ, ασύρματα δίκτυα LAN, δορυφορική επικοινωνία, συνδέσεις ραδιοκυμάτων μικροκυμάτων και πολυάριθμους συνδέσμους επίγειων δεδομένων μικρής εμβέλειας. Η ασύρματη τεχνολογία USB αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου το ένα τρίτο αυτού του φάσματος.

SHF κεραίες και δορυφορικά πιάτα σε ένα πύργο επικοινωνιων στην Αυστραλία.

Τα μικροκύματα συχνά μεταφέρονται με κυματοδηγό, όπως το παράδειγμα από ένα ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, καθώς άλλοι τύποι καλωδίων που έχουν μεγάλες απώλειες ισχύος στις συχνότητες SHF.

Τα μήκη κύματος των κυμάτων SHF είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε στενές δέσμες από κεραίες υψηλής απόδοσης από μισό μέτρο έως πέντε μέτρα σε διάμετρο. Οι κεραίες οδηγίας στις συχνότητες SHF είναι ως επί το πλείστον κεραίες ανοίγματος, όπως οι παραβολικές κεραίες (ο πιο συνηθισμένος τύπος), οι διηλεκτρικοί φακοί και οι κεραίες κέρατος. Μεγάλες παραβολικές κεραίες μπορούν να έχουν πολύ στενά δοκάρια μερικών πόντων ή λιγότερο, και συχνά πρέπει να στοχεύουν με τη βοήθεια ενός boresight. Για εφαρμογές παντός κατεύθυνσης όπως οι ασύρματες συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιούνται μικρά δίπολα ή μονοπολοί. Ένας άλλος τύπος κεραίας πρακτικής σε συχνότητες μικροκυμάτων είναι η φάση συστοιχίας, που αποτελείται από πολλά δίπολα ή κεραίες επιπέδων σε μια επίπεδη επιφάνεια, καθένα από τα οποία τροφοδοτείται μέσω ενός μετατοπιστή φάσης, το οποίο επιτρέπει τη δέσμη της συστοιχίας να κατευθύνεται ηλεκτρονικά. Το μικρό μήκος κύματος απαιτεί μεγάλη μηχανική ακαμψία σε μεγάλες κεραίες, για να διασφαλιστεί ότι τα ραδιοκύματα φθάνουν στο σημείο τροφοδοσίας.