Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Γέννηση10 Ιουλίου 1962 (1962-07-10) (61 ετών)
Θήβα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδιότητασκηνοθέτης, σεναριογράφος, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και σκηνοθέτης κινηματογράφου
Ιστοσελίδαhttp://www.pausilypon-films.gr/

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Έχει σκηνοθετήσει τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Αλφειός” (1985), “Χαίρε Μαρία” (1986), “Ο Κολοσσός του Ήλιου” (1987) καθώς επίσης και τα βραβευμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: “Rom” (1989) που έχει χαρακτηριστεί ως "το  turning point του ελληνικού ντοκιμαντέρ που τώρα πια όλοι παραδέχονται πως αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ"[1], και " ένα αριστούργημα που πρέπει να μείνει κλασσικό στην ιστορία του σινεμά" (Νicole Brenez, curator of the Cinémathèque française's avant-garde film series[2]) και “Ελαίας Αίγλη” (1987) που συνεχίζουν και προβάλλονται μέχρι και σήμερα σε διεθνή φεστιβάλ.

Οι feature ταινίες του (μυθοπλασίας): “Black Out” (1998) που χαρακτηρίστηκε «η πρώτη γνήσια μεταμοντέρνα ελληνική ταινία»[1] και J.A.C.E. - Just Another Confused Elephant” (2012) είναι διεθνείς συμπαραγωγές και έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες και έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (11 το J.A.C.E. και 7 το Black Out).

Η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους" (2011-2015), 24 ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίστηκε από τον εγχώριο Τύπο ως "η σειρά της χρονιάς" και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, με ταινίες όπως "GREEK ANIMAL RESCUE", "SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?", "MILAD - MY PLANET", "SECOND CHANCE".

Έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά και video art που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ" (2014, National Museum of Contemporary Art), "AGRIMIKA" (2015, 56th Venice Biennale).

Από το 1985 είναι ο παραγωγός των ραδιοφωνικών σειρών του Τρίτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “ΔΑΙΔΑΛΟΥ ΠΤΗΣΕΙΣ”, “ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΠΙΑ; και ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ”.

Έχει σκηνοθετήσει και οργανώσει συναυλίες στο ΟΑΚΑ και στο Μέγαρο Μουσικής και έχουν εκδοθεί διηγήματά του και άρθρα του.

Το 1994 ίδρυσε την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής Pausilypon Films[3] την οποία και εκπροσωπεί.

Γεννήθηκε στη Θήβα και σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών[4].

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντοκιμαντέρ
Ταινίες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Athanasiadou, Katerina (2000). Critical guide to European directors. United States of America. σελ. 45. 
  2. «Rom (Menelaos Karamaghiolis, 1989) - La Cinémathèque française». www.cinematheque.fr. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «PAUSILYPON FILMS». PAUSILYPON FILMS. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018. 
  4. Μενέλαος Καραμαγγιώλης