Μελησαγόρας ο Χαλκηδόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μελησαγόρας
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός

Ο Μελησαγόρας ή Αμελησαγόρας ήταν λογογράφος της πρό του Πελοποννησιακού πολέμου εποχής σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Αλικαρασσέα.

[1]

Οι πληροφορίες για την ζωή και το έργο του είναι συγκεχυμένες και συχνά αντιφατικές. Ο Διονύσιος ο Άλικαρνασσεύς τον θεωρούσε Χαλκηδόνιο, ο Μάξιμος ο Τύριος Ελευσίνιο και ο Αντίγονος ο Καρύστιος Αθηναίο και συγγραφέα μάλιστα μιας Ατθίδος. [2] Το έργο του έχει σχεδόν ολοκληρωτικά χαθεί πλην ελαχίστων αποσπασμάτων [3] που διεσώθησαν από τον Ησύχιο, τον Αντίγονο και τον Απολλόδωρο. [4]

Ο Μελησαγόρας πρέπει να θεωρήθηκε σημαντικός συγγραφέας κατά την αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα το έργο του μεταγράφηκε και αντιγράφηκε από μεταγενέστερους ιστοριογράφους, όπως ο Γοργίας ο Λεοντίνος και ο Εύδημος ο Νάξιος. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διονύσιος Αλικαρνασσέυς, Περί του Θουκυδίδου, κεφ. 5 (ἀρχαῖοι μὲν οὖν συγγραφεῖς πολλοὶ καὶ κατὰ πολλοὺς τόπους ἐγένοντο πρὸ τοῦ Πελοποννησιακοῦ πολέμου: ἐν οἷς ἐστιν [...] καὶ ὁ Χαλκηδόνιος Μελησαγόρας).
  2. William Smith, A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Amelesagoras.
  3. Müller, Fragmenta Historicorum Graecorum (Αποσπάσματα Ελλήνων Ιστορικών), τόμος Β', σελ. 21. Amelesagoras.
  4. Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη', Βιβλίον Γ', 10.3.
    Στο απόσπασμα αυτό, ο Μελησαγόρας ισχυρίζεται ότι ο Ασκληπιός, που είχε την ικανότητα να ανασταίνει νεκρούς, επανέφερε στη ζωή τον Γλαύκο το γιό του Μίνωα.
  5. Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, Στρωματείς, Βιβλίον 6ον (...Μελησαγόρου γὰρ ἔκλεψαν Γοργίας ὁ Λεοντῖνος καὶ Εὔδημος ὁ Νάξιος οἱ ἱστορικοὶ καὶ ἐπὶ τούτοις ὁ Προκοννήσιος Βίων, ὅς καὶ τὰ Κάδμου τοῦ παλαιοῦ μετέγραψεν κεφαλαιούμενος, Ἀμφίλοχός τε καὶ Ἀριστοκλῆς καὶ Λεάνδριος καὶ Ἀναξιμένης καὶ Ἑλλανικός καὶ Ἑκαταῖος καὶ Ἀνδροτίων καὶ Φιλόχορος).