Μελάς Γιαννιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελάς Γιαννιώτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μελάς Γιαννιώτης (Ελληνικά)
Γέννηση1939
Βλάστη Κοζάνης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας

Ο Μελάς Κ. Γιαννιώτης (1939) είναι Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής του Ομίλου Επιχειρήσεων Ιντερσαλόνικα. Σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του ομίλου των επτά εταιριών Ιντερσαλόνικα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βλάστη της Κοζάνης το έτος 1939 και μετά το Δημοτικό Σχολείο οδηγήθηκε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής, με προορισμό τις θεολογικές σπουδές, απ΄ όπου όμως αποχώρησε και αποφοίτησε από το τότε Γυμνάσιο της Πτολεμαΐδας. Αμέσως μετά, επί διετία, σπούδασε Λογιστικά σε Ιδιωτική Σχολή Λογιστών της Αθήνας και πριν στρατευθεί, ήταν ήδη Πτυχιούχος Λογιστικής.

Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Έφεδρος Αξιωματικός και στη συνέχεια εργάσθηκε στο Γραφείο Προσωπικού και στο Λογιστήριο των Γερμανογαλλικών Εταιριών Unde-Kazale στην Πτολεμαΐδα, απ' όπου, μετά από πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 1968, εισήλθε στην Εμπορική Τράπεζα, στην οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών σε Καταστήματα της Αθήνας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε από τη Σχολή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά. Παρακολούθησε επίσης πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια στο εσωτερικό, καθώς και στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Το έτος 1969 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ως Τραπεζικός στην Εμπορική Τράπεζα και αμέσως μετά προτίμησε να δοκιμάσει την τύχη του ως ελεύθερος επαγγελματίας Ασφαλιστής, ιδρύων το πρώτο του ασφαλιστικό γραφείο στην οδό Ερμού 25 στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε την ασφαλιστική του καριέρα από τις Ασφαλιστικές Εταιρίες «Φοίνιξ» και «Εθνική Ασφαλιστική» και αμέσως μετά, στα έτη 1970-1975, υπήρξε Διευθυντής Υποκαταστήματος Βόρειας Ελλάδας της Γερμανικής Ασφαλιστικής «Nordstern» και στη συνέχεια Συνιδρυτής της πρώτης, μεταπολεμικά, Ασφαλιστικής Εταιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της «Διάνα ΑΕΓΑ», από την οποία, λόγω σοβαρών του διαφωνιών, αποχωρεί αργότερα για να αναλάβει Γενικός Πράκτορας Ελλάδος της Ιταλικής Ασφαλιστικής Εταιρίας «SAI» και Εκπρόσωπος Β. Ελλάδος των Γαλλικών Ασφαλιστικών Εταιριών UAP-IARD, UAP-VIE και UAP-Assistance.

Μετά την εκδηλωθείσα απόφαση αποχωρήσεως από την Ελλάδα των ξένων αυτών Ασφαλιστικών επιχειρήσεων και το έτος 1978, ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη Ασφαλιστική Εταιρία «Ιντερσαλόνικα Α.Α.Ε.», η οποία μέσα στην επόμενη εικοσαετία αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη Ασφαλιστική Εταιρία του Βορειοελλαδικού χώρου και μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Η επαγγελματική του δραστηριότητα τον οδήγησε και στο συνδικαλιστικό χώρο, αφού διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Σωματείου «Σύνδεσμος Πρακτόρων Βόρ. Ελλάδας» ((1973-1977), ιδρυτής και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστών Βόρ. Ελλάδας (1985-1987) και μετέπειτα Πρόεδρός της μέχρι σήμερα.

Συνέγραψε σειρά άρθρων, μελετών και βιβλίων[1], το μεγαλύτερο των οποίων είναι η Έρευνά του για την πορεία του Ελληνομακεδονισμού, υπό τον τίτλο «Αλειφούσης της Πόλεως». Το έργο όμως της ζωής του, για το οποίο αφιέρωσε εργασία σειράς ετών και θα συνεχίσει, καταγράφων τα γεγονότα, είναι αυτό που αφορά στην ιστορική και πραγματική εξέλιξη της Επιστήμης των Ασφαλίσεων - όπως και ο τίτλος του - από την αρχαιότητα μέχρι της εκδόσεώς του, όπου αναφέρεται στο εμπορικό και ασφαλιστικό δαιμόνιο των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Μακεδόνων ανά την οικουμένη και αντιμετωπίζονται, από την επιστημονική τους διάσταση, ο εθνοκοινωνικοοικονομικός χώρος και σκοπός των Ασφαλίσεων, σύμφωνα όμως και όπως τις δίδαξε ο Αριστοτέλης και τις υλοποίησαν οι Ελληνομακεδόνες του Μ. Αλεξάνδρου.

Στις ελάχιστες ελεύθερες ώρες του ασχολείται με τη βιολογική κηπουρική, τη δενδροκομία, τη μελισσοκομία, με παραγωγή δικού του μελιού και κεριού. Εκτρέφει στο αγρόκτημά του στην Περαία Θεσσαλονίκης σειρά εκλεκτών πτηνών και μικρών οικόσιτων βιολογικών ζώων.

Βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας του Ελληνικού Μακεδονικού Ιδρύματος με το όνομα «Μελάς», με σκοπό τη χρηματοδότηση επιστημονικών, εθνικών και ιστορικών ερευνών, ασφαλιστικών επιστημονικών μελετών, ενίσχυση αντίστοιχων σπουδών, χορηγίες υποτροφιών κ.α.

Είναι έγγαμος με τη συμπατριώτισσά του Κλεοπάτρα Βρανάκη και έχει δύο παιδιά: τον Κώστα, Αντιπρόεδρο του Ομίλου, και την Τζένη, που διαμένει στις ΗΠΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]