Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεζουζά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεφαρδιτική μεζουζά από τη Μακεδονία, όπως είναι δεκτή στον Ραβινικό Ιουδαϊσμό. Είναι κάθετη και περιέχει το εβραϊκό γράμμα ש‬ (Σιν)
Ασκεναζική μεζουζά, όπως είναι δεκτή στο Ραβινικό Ιουδαϊσμό. Περιέχει το εβραϊκό γράμμα ש‬ (Σιν) όπως συνηθίζεται σε αυτές τις μεζουζά.

Η μεζουζά (εβραϊκά: מְזוּזָה‬, πληθυντικός: מְזוּזוֹתmezuzot) περιλαμβάνει ένα κομμάτι περγαμηνής που ονομάζεται κλαφ και περιέχεται σε μια διακοσμητική θήκη. Περιέχει επιγραφές από συγκεκριμένους εβραϊκούς στίχους από την Τορά (Δευτερονομία 6:4-9 και Δευτερονομία 11:13-21). Αυτοί οι στίχοι αποτελούνται από την εβραϊκή προσευχή Σέμα Γισραέλ ξεκινώντας από τη φράση: "Ακούστε, ο Ισραήλ, ο Κύριος (είναι) ο Θεός μας, ο Κύριος είναι ένας". Στο βασικό Ραββινικό ιουδαϊσμό, μια μεζουζά τοποθετείται στην πόρτα των εβραϊκών σπιτιών για να εκπληρώσει τη μίτζβα (βιβλική εντολή) να «γράψουν τα λόγια του Θεού στις πύλες και πόρτες του σπιτιού σας» (Δευτερονομία 6:9). Κάποιοι παρερμηνεύουν τον εβραϊκό νόμο και απαιτούν την ύπαρξη μιας μεζουζά σε κάθε πόρτα στο σπίτι[1] εκτός από τα μπάνια, πλυντήρια και ντουλάπες αν είναι πολύ μικρά για να χαρακτηριστούν ως δωμάτια.[2]

Η περγαμηνή του κλαφ προετοιμάζεται από έναν εξειδικευμένο γραμματέα ("σόφερ σταμ") ο οποίος έχει υποβληθεί σε εκπαίδευση τόσο στη μελέτη των σχετικών θρησκευτικών νόμων όσο και στα πιο πρακτικά μέρη, δηλ. να σκαλίζει τη πένα και να εξασκεί τη γραφή. Οι στίχοι γράφονται με μαύρο ανεξίτηλο μελάνι με ειδικό στυλό από φτερό ή σε σπάνιες περιπτώσεις από καλάμι. Στη συνέχεια η περγαμηνή τυλίγεται και τοποθετείται μέσα στο περίβλημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Maharil. Teshuvos [Responsa].
  2. Dovid Zaklikowski. «Which Rooms Require a Mezuzah?».