Μεγάλο Φλόπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μεγάλο Φλόπα (Στα Αγγλικά: Big Floppa. Επίσης γνωστό ως απλά Φλόπα [1] ) είναι μια σειρά μιμιδιών στο Διαδίκτυο με ένα καρακάλ που ονομάζεται Γκόσα. Στο αγγλόφωνο τμήμα του Διαδικτύου, το ψευδώνυμο Floppa ή Big Floppa είναι κοινό .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραγματικό όνομα του καρακάλ είναι Γκόσα. Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στο Κιέβο. Σε ηλικία τεσσάρων μηνών, το πήραν η οικογένεια Μποντάρεφ - Αντρέι και Έλενα - από τη Μόσχα [2] .

Δημοτικότητα και παραλλαγές μιμιδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ιδιοκτήτες του καρακάλ δημοσίευσαν στο Instagram μια φωτογραφία του Μεγάλου Φλόπα ξαπλωμένο στο περβάζι με μια άλλη γάτα, τον Τζάστιν(Όνομα της άλλης γάτας σε Μιμίδια). Στη συνέχεια, ήταν αυτή η εικόνα που έγινε το πρώτο πρότυπο για μιμίδια με καρακάλ με το όνομα ''Φλόπα''. Οι πρώτοι που παρατήρησαν τη φωτογραφία ήταν οι συντάκτες των ειρωνικών λογαριασμών στο Instagram, οι οποίοι έδωσαν πρώτα στον Γκόσα το ψευδώνυμο "Μεγάλο Φλόππα/Big Floppa" (ή απλά "Φλόπα"). Τον Ιανουάριο του 2020, για τα μεγάλα αυτιά του, ο Γκόσα έλαβε το ψευδώνυμο Big Floppa (από αγγλικά: flop‎‎ - "χαστούκι"), από το οποίο έγινε αργότερα γνωστός. Τον Φεβρουάριο του 2020, δημοσιεύτηκε το πρώτο μιμίδιο που κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα - μίαεπεξεργασμένη φωτογραφία του Γκόσα, όπου απεικονίζεται χωρίς αυτιά [3] .

Νάρθηκας με τον Γκοσα - ένα παράδειγμα δημιουργικότητας στο Διαδίκτυο με τον Μεγάλο Φλόπα

Η εικόνα εξαπλώθηκε σε άλλους λογαριασμούς που ειδικεύονται στα μιμίδια στο Διαδίκτυο. Μέχρι τον Μάιο, τα μιμίδια του Φλόπα είχαν εξαπλωθεί πέρα από το Instagram - αστεία για το καρακάλι άρχισαν να δημοσιεύονται στο Twitter και στο Reddit [2] . Το καλοκαίρι, η δημοτικότητα του meme έφτασε στο ρωσικό Διαδίκτυο, όπου, κατ 'αναλογία με το Big Floppa, ο Γκόσα έλαβε το ψευδώνυμο Big Slap (Μεγάλο Χαστούκι) [3] .

Μέχρι το 2021, ένα ολόκληρο φανταστικό σύμπαν είχε σχηματιστεί γύρω από το Μεγάλο Φλόππα, για το οποίο μια κοινότητα έχει σχηματιστεί στο Fandom, στο οποίο είναι ένας χαρακτήρας με τον δικό του χαρακτήρα, συνήθειες και αντιπάλους: σύμφωνα με τα μιμίδια, ο καρακάλης λατρεύει τα ζυμαρικά και το μελόψωμο μέντας, είναι εγκληματίας πολέμου , ράπερ και είναι εχθρός με μια γάτα σφιγξ που στα μιμίδια ονομάζεται Μπίνγκους [4] [5] .

Τα μιμίδια για το Φλόπα διακρίνονται από τον παραλογισμό, την αφαιρετικότητα, τον υπερρεαλισμό και την απουσία κοινών θεμάτων. Συχνά χρησιμοποιούνται για ανάρτηση ασπίδων ή ως εικόνες αντίδρασης. Ο Caracal έχει γίνει επίσης θύμα του photoshop περισσότερες από μία φορές: για παράδειγμα, ο Γκόσα συχνά απεικονίζεται ως ράπερ (ίσως λόγω της ομοιότητας του αγγλόφωνου ψευδωνύμου του Big Floppa με τα ψευδώνυμα των Αμερικανών ράπερ), το πρόσωπο του καρακάλ παρεμβάλλεται σε στιγμιότυπα οθόνης από βιντεοπαιχνίδια, εξώφυλλα περιοδικών, πιστόλια, καπέλα κ.λπ. άλλα αξεσουάρ. Σε ορισμένα μιμίδια, ο Γκόσα αντικαθιστά ένα άλλο ζώο -μιμίδιο - το Doge, και μερικές φορές ο ρόλος του Φλόπα στα memes παίζεται όχι από τον Φλόππα, αλλά από άλλες γάτες, λύγκες, σερβάλ ή Σφιγξ.

Τον Μάιο του 2021, ένα flash mob κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα στο Runet, οι συμμετέχοντες του οποίου έγραψαν στους γονείς τους σε άμεσους αγγελιοφόρους «Κοιτάξτε, αυτό είναι ο Φλόπα, μια μεγάλη ρωσική γάτα. Σας αρέσει; », Και στη συνέχεια δημοσίευσαν την αντίδρασή τους στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων [6] [7] . Τις περισσότερες φορές, για τον έλεγχο της αντίδρασης, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία "Χαστούκι στο μπάνιο" [5] . Αργότερα, γεννήθηκε μια άλλη παραλλαγή του meme: "Μαμά, κοίτα, αυτό είναι ο Hasbik" με τη Νταγκεστάνη blogger Khasbulla Magomedov [8] [5] .

Στις 29 Ιουνίου, το 2021, ο ανταποκριτής του Dozhd τηλεοπτικό κανάλι, Μαρία Borzunova, πήρε συνέντευξη από την «μεγάλη ρωσική γάτα»: σε αυτό, οι ιδιοκτήτες του μίλησε για την ιστορία του Καρακάλ και η δημοτικότητά του [4] [9] [10] .

Προϊόντα με τον Γκόσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020, με την άδεια των ιδιοκτητών του Φλόπα, οι λάτρεις του καρακάλ άρχισαν να παράγουν προϊόντα με την εικόνα του: για παράδειγμα, φλιτζάνια, ειδώλια και χάρτινους κύβους. Την άνοιξη του 2021, μια εφαρμογή αφιερωμένη στον Γκόσα εμφανίστηκε στο Google Play store. Το παιχνίδι είναι μια φωτογραφία του Γκόσα, ο οποίος, όταν πιέζεται, αλλάζει την έκφραση του προσώπου του σε «φλύαρο» και κάνει διάφορους ήχους [2] . Μέχρι το τέλος του 2020, ένας μεγάλος αριθμός κοινοτήτων θαυμαστών και λογαριασμών [11] στο Reddit, VKontakte, Twitter και Instagram είχαν σχηματιστεί γύρω από το Φλόπα. Αν και ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες, σε αυτές τις κοινότητες, το καρακάλ ονομάζεται "πηγή μίμησης" και "ηγέτης της νεολαίας" και κάθε Παρασκευή γιορτάζεταί σε αυτές τις κοινότητες και το Fandom γύρω απο το Φλόπα η ''Φλόπα Παρασκευη". Στα σχόλια για τις εκδόσεις των ιδιοκτητών του Γκόσα, οι χρήστες ενδιαφέρονται για τη ζωή του καρακάλ, εκφράζουν έκπληξη για το μέγεθός του και παίζουν με το ψευδώνυμό του με κάθε δυνατό τρόπο [3] .

Προσωπική ζωή του καρακάλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόσα με τον Τζάστιν

Εκτός από το καρακάλ, η οικογένεια Bondarev έχει επίσης συνηθισμένες γάτες - Zhora και Matvey [3] . Ο Γκόσα ζυγίζει περίπου 30 κιλά [9], τρώει ωμό κρέας και λατρεύει τις γαρίδες [3] . Τον Ιούνιο του 2021, έκανε δίαιτα [4] .

 1. Виктория Молчанова (26 Μαΐου 2021). «Шлёпа — уже не большой русский кот. Теперь он — леди Димитреску и певец «Евровидения» (спасибо мемам)». Medialeaks. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 
 2. 2,0 2,1 2,2 Виктория Рябикова (4 Ιουνίου 2021). «Кто же на самом деле этот кот Шлепа, самый популярный котомем?». Russia Beyond. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Даша Лайзаренко (26 Δεκεμβρίου 2020). «Большому Шлёпе исполнилось три года: эволюция постироничных мемов про каракала и интервью с его владельцами». TJournal (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 
 4. 4,0 4,1 4,2 «Большой русский кот Шлепа поучаствовал в интервью телеканалу «Дождь». В военных преступлениях он так и не признался». Meduza. 30 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
 5. 5,0 5,1 5,2 Женя Кузьмин (20 Μαΐου 2021). ««Мам, смотри, это Шлёпа, большой русский кот»: в соцсетях знакомят родителей с мемом про каракала — и делятся реакцией». TJournal (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 
 6. «Знакомьтесь, Шлепа, большой русский кот: как домашний каракал покорил соцсети». ИА «Амител». 2 Ιουλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
 7. scoozi21 (26 Μαΐου 2021). ««Мама, это Шлепа, большой русский кот» — новый флешмоб в Твиттере». gameguru.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2021. 
 8. ««Мам, смотри, это Хасбик». Родительницы оценивают дагестанского блогера, и виноват в этом Большой Шлёпа». Medialeaks (στα Ρωσικά). 21 Μαΐου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 
 9. 9,0 9,1 «Жизнь со Шлепой: хозяйка кота-мема — о том, как к питомцу пришла популярность и о ее последствиях». Дождь. 30 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
 10. ««На самом деле он Гоша»: журналисты «Дождя» взяли интервью у хозяйки Шлепы — большого русского кота». Disgusting Men (στα Ρωσικά). 30 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
 11. «Большой Шлепа, русский кот. Он же Гоша. Он же мем». Delfi (στα Ρωσικά). 2 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021. 

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]