Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγάλη Δούκισσα Άννα Πετρόβνα της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Πετρόβνα
μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας
Γέννηση27 Ιανουαρίου 1708
Αγία Πετρούπολη
Θάνατος7 Μαρτίου 1728
Κίελ
ΣύζυγοςΚάρολος-Φρειδερίκος,
δούκας του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
ΕπίγονοιΠέτρος Γ΄ της Ρωσίας
ΟίκοςΡομάνοφ
ΠατέραςΠέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας)
ΜητέραΑικατερίνη Α΄ της Ρωσίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Άννα Πετρόβνα Ρομάνοφ (27 Ιανουαρίου 1708 - 7 Μαρτίου 1728) ήταν μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας, η πρώτη κόρη του τσάρου Πέτρου Α΄ του μεγάλου και της 2ης συζύγου του Αικατερίνης Α΄. Ήταν αδελφή της τσαρίνας Ελισάβετ και μητέρα του τσάρου Πέτρου Γ΄.

Η Άννα γεννήθηκε στη Μόσχα το 1708, ως καρπός της σχέσης του πατέρα της Πέτρου Α΄ με την Αικατερίνη Σκαβρόνσκα. Το ίδιο και η αδελφή της Ελισάβετ, που γεννήθηκε το 1709. Ο πατέρας τους νυμφεύθηκε την Αικατερίνη το 1712 και τους έδωσε τον τίτλο πριγκίπισσες-διάδοχοι. Ο Πέτρος Α΄ ήθελε να παντρέψει τις κόρες του με ξένους ευγενείς, για να αποκτήσει συμμαχίες στην Ευρώπη. Έτσι οι δύο πριγκίπισσες μορφώθηκαν μαθαίνοντας γραφή, λογοτεχνία, κέντημα, χορό και εθιμοτυπία. Η Άννα έγινε μια έξυπνη, διαβασμένη νέα που μιλούσε Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Σουηδικά. Ήταν ντροπαλή, όμορφη, με τρόπους και έμοιαζε του πατέρα της. Η πρόταση γάμου τής έγινε από τον Κάρολο-Φρειδερίκο, δούκα του Χόλσταϊν-Γκόττορπ, ο οποίος ως ανιψιός του Καρόλου ΙΒ΄ Βίττελσμπαχ της Σουηδίας, διεκδικούσε το θρόνο και ήθελε την υποστήριξη του Πέτρου Α΄. Γνωρίστηκαν το 1721 και ο γάμος έγινε το 1724. Υπογράφτηκε συμβόλαιο, με το οποίο η Άννα και οι απόγονοί της είχαν δικαίωμα διαδοχής στο Ρωσικό θρόνο. Το επόμενο έτος ο Πέτρος Α΄ ασθένησε βαριά και λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από την Άννα να γράψει τον διάδοχό του, αλλά μέχρι η κόρη του να φέρει μελάνι και χαρτί, ο τσάρος απεβίωσε.

Τον διαδέχθηκε η 2η σύζυγός του Αικατερίνη Α΄ ως τσαρίνα (1741-1762). Μετά τον εορτασμό της ανάρρησής της, όρισε τον Κάρολο-Φρειδερίκο αντισυνταγματάρχη του Συντάγματος Πρεομπραζένσκι και μέλος του Ανώτατου Μυστικοσυμβουλίου. Οι ξένοι διπλωμάτες περίμεναν ότι η τσαρίνα θα ορίσει διάδοχο την πρώτη κόρη της Άννα. Όμως ο θάνατος της Αικατερίνης έφερε διάδοχο τον εγγονό του Πέτρου Α΄ από τον γιο του Αλεξέι, τον Πέτρο Β΄. Ο δυνατός άνδρας ήταν ακόμη ο στρατάρχης Αλεξάντερ Μένσικοφ, ο έμπιστος φίλος του Πέτρου Α΄, που φιλοδοξούσε να νυμφεύσει την κόρη του με το νέο τσάρο. Ο Κάρολος Φρειδερίκος, αφού ήρθε σε ρήξη μαζί του, αναγκάστηκε να αποσυρθεί το 1727 στο Κίελ, πρωτεύουσα του Χόλσταϊν. Πριν την αναχώρησή της, δόθηκε στην Άννα να υπογράψει απόδειξη, ότι έχει εισπράξει την προίκα της και εκείνη υπέγραψε ως πριγκίπισσα-διάδοχος.

Στο Κίελ ο χαρακτήρας του άνδρα της άλλαξε: από χαρωπός και ευγενής έγινε αγροίκος και μέθυσος, που περνούσε το χρόνο του με τη θορυβώδη συντροφιά φίλων του και γυναικών. Η Άννα έγραφε με δάκρυα γράμματα στην αδελφή της Ελισάβετ. Το 1728 γεννήθηκε ο Πέτρος. Μερικές ημέρες αργότερα η Άννα έκανε πυρετό και απεβίωσε στα 20 έτη της. Επειδή είχε ζητήσει να ταφεί δίπλα στους γονείς της, η σορός της μεταφέρθηκε με πλοίο στην Αγία Πετρούπολη, στο ναό των Αγ. Πέτρου και Παύλου.

Ο γιος της έγινε το 1762 ο Πέτρος Γ΄ τσάρος της Ρωσίας, ο πρώτος της δυναστείας των Γκόττορπ-Ρομάνοφ και σε ανάμνησή της όρισε το τάγμα της Αγ. Άννης, που έγινε παράσημο στη Ρωσία.

Anisimov, Evgeniĭ Viktorovich (1993), The Reforms of Peter the Great: Progress Through Coercion in Russia. M.E. Sharpe. p. 209, ISBN 9781563240478