Μαύρος καλαμοκανάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαύρος καλαμοκανάς
Ενήλικος μαύρος Καλαμοκανάς
Ενήλικος μαύρος Καλαμοκανάς
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Χαραδριόμορφα (Charadriiformes)
Οικογένεια: Ανωραμφίδες (Recurvirostridae)
Γένος: Ιμαντόπους (Himantopus)
Είδος: H. novaezelandiae
Διώνυμο
Himantopus novaezelandiae (Ιμαντόπους ο Νεοζηλανδός)
Gould, 1841

Ο Μαύρος καλαμοκανάς ή κακί (γλώσσα Μαορί) είναι ένα καλοβατικό πτηνό της οικογένειας των ανωραμφίδων. Το είδος είναι ενδημικό στην Νέα Ζηλανδία. Τα ενήλικα όντα είναι μήκους περίπου 40 εκατοστών. Έχουν μακριά κόκκινα πόδια, μακρύ μαύρο ράμφος και μαύρο φτέρωμα. Οι νεοσσοί έχουν λευκό στήθος, λαιμό και κεφάλι, με ένα μαύρο σημείο ανάμεσα στα μάτια.

Οικολογία και προστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τα 20 χρόνια εντατικής προστασίας ο μαύρος καλαμοκανάς παραμένει το σπανιότερο παρυδάτιο πτηνό του κόσμου..[1] Η προστασία του μαύρου καλαμοκανά άρχισε το 1981 όπου το είδος αριθμούσε μόνε 23 ενήλικα άτομα.[2] Ο σημερινός πληθυσμός υπολογίζεται σε 85 άτομα στην φύση ενώ υπάρχουν 13 άτομα σε αιχμαλωσία. Ετήσια απελευθέρωση πτηνών που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και έλεγχος των θηρευτών εμπόδισαν τον μαύρο καλαμοκανά από το να εξαφανιστεί. Κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής περιορίζονται στην λεκάνη Μακένζι στο Νότιο Νησί. Οι περισσότεροι μαύροι καλαμοκανάδες διαχειμάζουν στην λεκάνη Μακένζι σε αντίθεση με άλλα θαλασσοπούλια της περιοχής τα οποία τον χειμώνα μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα.

Φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής δυο με τρία χρόνια μετά την γέννηση τους. Είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη πουλιών του κόσμου. Αποχετεύσεις και Υδροηλεκτρικά εργοστάσια στο παρελθόν διατάραξαν το υδάτινο οικοσύστημα στο οποίο ζούσαν. Η θήρευση από εισαγόμενα θηλαστικά ,κυρίως από την ερμίνα είναι μια μεγάλη απειλή για την επιβίωση του είδους. Επίσης η υβριδοποίηση με τον κοινό καλαμοκανά H. himantopus μείωσε τον πληθυσμό του μαύρου καλαμοκανά.

παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rod Morris and Alison Ballance (2008), "Rare Wildlife of New Zealand", Random House, page 113
  2. Maloney, R., and Murray, D. 2002. Kaki (black stilt) recovery plan 2001-2011, NZ Department of Conservation: Wellington.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Black Stilt της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).