Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαύρη Ρουθηνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαύρη Ρωσία (γαλλικά: Russie noire‎‎) με μαύρο χρώμα σε χάρτη του Γάλλου χαρτογράφου Ανρί Σατλέν το 1712. Λευκή Ρωσία ( γαλλικά: Russie blanche‎‎) σε λευκό, Βολυνία με κόκκινο και Ποδολία με κίτρινο.

Η Μαύρη ή Μέλαινα Ρουθηνία (λατινικά: Ruthenia Nigra‎‎) ή Μαύρη Ρως (λευκορωσικά: Чорная Русь‎‎, λιθουανικά: Juodoji Rusia‎‎, πολωνικά: Ruś Czarna‎‎), είναι μια ιστορική περιοχή στον Άνω Νέμαν, συμπεριλαμβανομένων των Ναβαχρούντακ, Γκρόντνο και Σλονίμ[1]. Εκτός από αυτά, άλλα σημαντικά μέρη της Μαύρης Ρωσίας είναι το Βαουκάβισκ και το Μπιαουίστοκ[2]. Η περιοχή κατοικούνταν από τους Βαλτικούς Γιοτβίγγιους από την αρχαιότητα και το όνομα «Μαύρη Ρωσία» εμφανίστηκε σχετικά αργά.

Στον χάρτη του 1712 του Γάλλου χαρτογράφου Ανρί Σατλέν, η "Russie noire" (Μαύρη Ρουθηνία) τοποθετείται στην περιοχή της Ανατολικής Γαλικίας (σήμερα Δυτική Ουκρανία), που παραδοσιακά είναι γνωστή ως "Russie rouge" (Κόκκινη Ρουθηνία).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύμβαση για τη διάκριση διαφορετικών ρουθηνικών περιοχών με βάση τα χρώματα έγινε για πρώτη φορά από τους ιστορικούς της Μεσαιωνικής Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα[3]. Έγινε για πρώτη φορά περίπου το 1360 από τον Χάινριχ φον Μύγκελν, αναφερόμενος στη Μαύρη και Κόκκινη Ρουθηνία (τοποθετώντας τα στη σύγχρονη Ουκρανία ). Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτή η σύμβαση ονομασίας χρώματος επηρεάστηκε από τους Μογγόλους εισβολείς, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για τις βασικές κατευθύνσεις.[4]

Μερικές φορές τον 16ο αιώνα, τα ονόματα Μαύρη, Λευκή και Ερυθρά Ρουθηνία δόθηκαν αντίστοιχα στο Μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας, στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας και σε Λιθουανικά εδάφη Ρουθηνίας που δόθηκαν στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της Ένωσης του Λούμπλιν.[1]

Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπανκς από το 1813, η Μαύρη Ρωσία αποτελούνταν από τα Κυβερνεία της Καλούγκα, της Μόσχας, της Τούλας, του Ριαζάν, του Βλαντιμίρ και του Γιαροσλάβ. [5]

Σύμφωνα με τον Άλφρεντ Νίκολας Ραμπώ στα τέλη του 19ου αιώνα:

Τα λιθουανικά εδάφη Γκρόντνο, Νοβογρόντεκ και Μπιέλοστοκ ονομάζονταν μερικές φορές Μαύρη Ρωσία. [6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Spečiūnas, Vytautas. «Juodoji Rusia». Vle.lt (στα Λιθουανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. Sužiedėlis, Simas (1955). «Gudų dvejopa invazija» (στα Lithuanian). Tėvynės Sargas (Brooklyn, New York, USA) 2: 47. https://www.epaveldas.lt/recordImageSmall/LNB/C1BLNB00640D57?exId=202251&seqNr=49. 
  3. Spečiūnas, Vytautas. «Juodoji Rusia». Vle.lt (στα Lithuanian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. Łatyszonek, Oleg (2006). Od Rusinów Białych do Białorusinów: u *zródeł białoruskiej idei narodowej. Białystok: Uniwersytetu w Białymstoku. ISBN 9788374311205. 
  5. Bancks, John (1813). The Life of Peter the Great, Formerly Emperor of Russia. Moore & Lake. σελ. 7. 
  6. Rambaud, Alfred (1898). «2». History of Russia. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Black Ruthenia στο Wikimedia Commons