Ματθαίος Γιωσαφάτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματθαίος Γιωσαφάτ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ματθαίος Γιωσαφάτ (Ελληνικά)
Γέννηση10  Μαρτίου 1937
Κατερίνη
Θάνατος27  Ιουλίου 2022[1]
Κατερίνη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταψυχίατρος
ψυχαναλυτής

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ (10 Μαρτίου 1937, Κατερίνη - 27 Ιουλίου 2022, Κατερίνη) ήταν Έλληνας ψυχαναλυτής, εβραϊκής καταγωγής.[2] Ήταν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του είδους του στην Ελλάδα και πολλά βιβλία του έχουν λάβει υψηλές πωλήσεις.

Εργάστηκε επίσης σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας ως παιδοψυχίατρος για δυόμισι δεκαετίες και έχει αγωνιστεί για την παροχή άδειας διάρκειας 1 έτους για κάθε μητέρα τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, έχει αποκληθεί «δάσκαλος της ψυχιατρικής».[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιωσαφάτ γεννήθηκε στην Κατερίνη σε οικογένεια ρωμανιωτών Εβραίων. Σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1963 και απέκτησε την ιδιότητα του νευρολόγου-ψυχίατρου το 1967. Έζησε στο Λονδίνο έως το 1982 όπου μετά από εξετάσεις έλαβε διάφορα διπλώματα στην ψυχιατρική και την παιδοψυχιατρική.

Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής στο Φίντσλι του Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Τάβιστοκ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής.

Έλαβε επίσης πενταετή εκπαίδευση στο αντικείμενο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας και τετραετή εκπαίδευση στην ομαδική ανάλυση και οικογενειακή θεραπεία.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Είναι συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, η οποία ασχολείται με την ατομική ψυχανάλυση αλλά και ψυχαναλυτική θεραπεία, αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, στην οποία και προήδρευσε, αλλά και διευθυντής του εκπαιδευτικού της ινστιτούτου. Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού και ασχολήθηκε με την συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και άρθρων.

Πραγματοποίησε ομιλίες στο εξωτερικό και σε πολυάριθμα κέντρα. Ήταν ο συνιδρυτής της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, στην οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος.[3]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια»
  • «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί».
  • << Γιατί ψυχανάλυση κύριε Γιωσαφάτ>>

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]