Ματίας Μπερτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματίας Μπερτς
2011-Matthias-Bertsch.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Matthias Bertsch (Γερμανικά)
Γέννηση15  Νοεμβρίου 1966
Λίχτεναου
ΚατοικίαΜέντλινγκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικολόγος[1]
καθηγητής πανεπιστημίου
μουσικός[2]
φιλόσοφος[3]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Μουσικής και Ερμηνευτικών Τεχνών της Βιέννης
Ιστότοπος
www.drtrumpet.eu
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ματίας Μπερτς(γερμανικά Matthias Bertsch) (γεν. 1966 στο Λίχτεναου) είναι ένας γερμανός μουσικολόγος, μουσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien)

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε την σχολική του εκπαίδευση στο γερμανικό Λίχτεναου, Μπιλ (γερμ. Lichtenau, Bühl ) της Βάδης όπως και στο καθολικό σχολείο Heimschule Lender (αποφοίτηση 1986). Από το 1988 ως το 1992 σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ύστερα από την αποφοίτησή του εκπόνησε διατριβή στα γνωστικά πεδία της «Ακουστικής της Μουσικής» και της «Φυσιολογίας της Μουσικής» πάνω στο θέμα «Σχετικά με την παραγωγή του ήχου στην τρομπέτα» και έλαβε το διδακτορικό του τίτλο σπουδών το 1999 με την «ανώτατη διάκριση» (summa cum laude). To 2003 έλαβε την ανώτατη πιστοποίηση ακαδημαϊκής επάρκειας (Habilitation) ερευνώντας θέματα της «ακουστικής της μουσικής» και του «Βιεννέζικου χαρακτήρα του ήχου» (Wiener Klangstil), του αποδόθηκε η πανεπιστημιακή άδεια διδασκαλίας (venia docendi)στον τομέα της ακουστικής της μουσικής και εκλέχθηκε αναπληρωτής διευθυντής του «Ινστιτούτου Μουσικής Ακουστικής» του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (Institut für Musikalische Akustik, Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien).[2][3] Από το 2008 ο Μπερτς είναι καθηγητής στον τομέα της «Φυσιολογίας της Μουσικής» ενώ είναι παράλληλα εκπαιδευτής βιοανάδρασης (Biofeedback). To 2009 εκλέχθηκε ως πρώτος πρόεδρος του «Αυστριακού Οργανισμού Μουσικής και Ιατρικής» (Österreichischen Gesellschaft für Musik und Medizin) Ο Μπερτς παίζει τρομπέτα από την ηλικία των 7 χρόνων. Παράλληλα με την ακαδημαική του σταδιοδρομία συνέχισε την μουσική του κατάρτιση παρακολουθώντας μαθήματα και σεμινάρια με τους Györky Ottlakan, Manfred Stoppacher, Fred Mills και Thomas Gansch.

Επιστημονικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διεπιστημονική μουσική του έρευνα επικεντρώνεται σε εμπειρικές ερευνητικές μεθόδους, πληροφορίες και δεδομένα των πεδίων της ψυχολογίας, ακουστικής, οργανολογίας, ψυχοακουστικής, φυσιολογίας και των γνωσιακών επιστήμων. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα για τηλεοπτικές εκπομπές της Αυστριακής Κρατικής Τηλεόρασης ORF (Modern Times, Newton, Kulturmontag, ...), για γερμανικά ραδιοτηλεοπτικούς φορείς (ARD, WDR, SWR), καθώς και για έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (Standard, Die Zeit, Profil, Youtube) . [6] [7] [8] [9] Ως ομιλητής, πρόεδρος και μέλος επιτροπών, συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διοργανώσεις. Άρθρα και δημοσιεύσεις του εκδίδονται σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και βιβλία. Ιδιαίτερο μέλημά του αποτελεί η ενσωμάτωση των ζητημάτων υγείας των μουσικών στα προγράμματα σπουδών των Μουσικών Πανεπιστημίων προς όφελος της πρόληψης αλλά και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των ασθενειών που σχετίζονται με την εξάσκηση του επαγγέλματος του μουσικού. Ο Μπερτς είναι μέλος των: Acoustical Society of America (ASA); International Trumpet Guild (ITG); Österreichische Gesellschaft für Musik und Medizin (ÖGfMM); Deutsche Gesellschaft für Musikphysiologie und Musikermedizin (DGfMM); International Liason Committee for Performing Arts Medicine; Performing Arts Medicine Association (PAMA);[11] Deutsche Gesellschaft für Musikpsychologie (DGM); Society of Interdisciplinary Musicology (CIM); Österreichische Gesellschaft für Musikwissenschaft (DGfMW). Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Συνδέσμου Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (ULV)[12]

Καλλιτεχνική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τρομπετίστας συμμετέχει στα εξής μουσικά σύνολα: Wiener Akademische Philharmonie, Uni-Big-Band Wien, Babenberger Big-Band Mödling, κουιντέτο χάλκινων πνευστών Brasso Continuo και Sigma Brass. Ως μέλος της Ορχήστρας του γερμανικού στρατού (Stabsmusikkorps der Bundeswehr) έχει εμφανιστεί σε επίσημες τελετές και δεξιώσεις μεταξύ άλλων για τους Ronald Reagan και Erich Honecker (μοναδική επίσημη τελετή υποδοχής στην τότε Δυτική Γερμανία το 1987).[13]

Δημοσιεύσεις (επιλογή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herausgeber des ÖGfMM Newsletter Journal. Wien: OeGfMM. ISSN 2218-2780.
  • Wiener Klangstil - Mythos oder Realität? Ergebnisse der Hörstudie „Hören Sie Wienerisch? Institut für Wiener Klangstil, Wien 2003, ISBN 3-900914-03-6.
  • Collected Papers in Musical Acoustics. Institut für Wiener Klangstil, Wien 2003, ISBN 3-900914-04-4. (Schriftenreihe des IWK Band 5)
  • Studien zur Tonerzeugung auf der Trompete. Institut für Wiener Klangstil, Wien 2002, ISBN 3-900914-02-8.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]