Μαστίνο Α΄ ντελα Σκάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαστίνο Α΄ ντελα Σκάλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας (πιθανώς προσεγγιστική τιμή)
Βερόνα
Θάνατος26  Οκτωβρίου 1277
Βερόνα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςScaliger Tombs
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΝικκολό ντελα Σκάλα
Γκουίντο ντελα Σκάλα
Πιέτρο ντελα Σκάλα
Μπαρτολομέο ντελα Σκάλα
ΓονείςΤζακοπίνο ντελα Σκάλα
ΑδέλφιαΜπόκκα ντελα Σκάλα
Μανφρέντο ντελα Σκάλα
Αλμπέρτο Α΄ ντελα Σκάλα
ΟικογένειαΟίκος ντελα Σκάλα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαστίνο Α΄ ντελα Σκάλα, ιταλ.: Mastino I della Scala (απεβ. 26 Οκτωβρίου 1277 [1]), γεννημένος ως Λεονάρντο ή Λεοναρντίνο, ήταν Ιταλός μισθοφόρος (condottiero), ο οποίος ίδρυσε τον Οίκο ντελα Σκάλα των κυρίων της Βερόνας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως γιος τού Τζακοπίνο ντελα Σκάλα, ήταν κυβερνήτης (podestà) της Τσέρεα (Cerea) το 1259, και στη συνέχεια podestà της Βερόνας. Ο Eτσελίνο Β΄ ντα Ρομάνo, ο αρχηγός των Γιβελλίνων (οπαδών του αυτοκράτορα) της βόρειας Ιταλίας, απεβίωσε εκείνο το έτος και ο Mαστίνo Α΄ κληρονόμησε τον ρόλο του. Το 1260 έλαβε τη θέση τού capitano del popolo ("κυβερνήτη τού λαού") της Βερόνας, καταφέρνοντας να ιδρύσει μία κληρονομική κυριότητα, με γενικά Γιβελλινική (αυτοκρατορική) στάση, από το 1263. Τον επόμενο χρόνο οδήγησε τον στρατό των Βερονέζων στην κατάκτηση του Λονίγκο και του Μοντεμπέλλο, απειλώντας τη Βιτσέντσα . Μπόρεσε επίσης να προσαρτήσει σύντομα τα εδάφη του επισκόπου του Τρεντ. Ο Μαστίνο Α΄ επέτυχε επίσης συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βενετίας, η οποία παρείχε στους Βερονέζους ελεύθερη πρόσβαση στις συναλλαγές στον ποταμό Άντιτζε (Αδίγη) και υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με την πόλη των Γουέλφων (οπαδών του πάπα) της Μάντοβας.

Το 1267, όταν ο Κορραδίνος, τελευταίος από τους Χοενστάουφεν, κατέβηκε στην Ιταλία για να ανακαταλάβει το βασίλειο της Σικελίας, ο Mαστίνο Α΄ συμμάχησε μαζί του. Ο πάπας Κλήμης Δ', σύμμαχος τού τότε βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Α' του Ανζού, αφόρισε τον Κορραδίνο και όλους τους υποστηρικτές του Γιβελλίνους, συμπεριλαμβανομένου του Μαστίνο Α΄ και της ίδιας της Βερόνας. Ο αφορισμός ήρθη μόνο όταν λίγα χρόνια αργότερα 166 Καθαροί -που αιχμαλωτίστηκαν στο Σιρμιόνε- κάηκαν δημόσια ζωντανοί στην Αρένα της Βερόνας.

Κατά την απουσία του, ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος, υποκινούμενος από τους κόμητες του Σαν Μπονιφάτσιo, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει τις περισσότερες φρουρές των ντελα Σκάλα. Ο αδελφός τού Μαστίνο Α΄, Μπόκα, απεβίωσε κατά τη διάρκεια των μαχών. Ωστόσο η αντίδραση τού Μαστίνο Α΄ ήταν σκληρή, και σύντομα νίκησε τους επαναστάτες. Κατάφερε επίσης να επιβάλει τον αδελφό του Αλμπέρτο Α΄ ως κυβερνήτη (podestà) της Μάντοβα, που ήταν η παραδοσιακή υποστηρίκτρια των Βερονέζων εξόριστων κατά των ντελα Σκάλα.

Ο Μαστίνο Α΄ δολοφονήθηκε στη Βερόνα το 1277 από ένα μέλος της τοπικής αριστοκρατίας, που ήταν απεχθής στην κυριαρχία των των ντελα Σκάλα. Η υποτιθέμενη συμμετοχή τού Αλμπέρτο Α΄ στη συνωμοσία, δεν έχει αποδειχθεί. Ο ίδιος ο Αλμπέρτο Α΄ μπόρεσε να διατηρήσει την κυριότητα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carrara, M. (1966). Gli Scaligeri. Varese: Dell'Oglio.