Μαρμαρίτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρμαρίτα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαρμαρίτα
34°47′0″N 36°15′0″E
ΧώραΣυρία
Διοικητική υπαγωγήNasra Subdistrict
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρμαρίτα (Αραβικά: مرمريتا‎, Κλασικά Συριακά: ܡܪܡܪܝܬܐ‎) είναι χωριό της Βορειοδυτικής Συρίας με πληθυσμό 2,206 κατοίκων. Διοικητικά ανήκει στο Κυβερνείο Χομς. Οι κάτοικοι της είναι στην πλειοψηφία τους ορθόδοξοι Χριστιανοί και είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της κοιλάδας των χριστιανών (Wadi al-Nasarah)[1]. Πριν την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Συρίας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Μαρμαρίτα προέρχεται από την Συριακή λέξη Marmanitha που σημαίνει "Σημείο με θέα". Πιθανώς πήρε αυτή την ονομασία λόγο της γεωγραφικής της θέσης που της επιτρέπει ανεμπόδιστη θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη πεδιάδα Ακκάρ του Λιβάνου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικήθηκε πρώτη φορά κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. αλλά ο οικισμός καταστράφηκε ύστερα από ηφαιστειακή έκρηξη.Η σημερινή Μαρμαρίτα ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τέσσερις οικογένειες αγροτών από τον Λίβανο. Αυτές οι οικογένειες έχτισαν τέσσερις εκκλησίες (του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Σάββα, και του Αγίου Πέτρου). [2] Στις 17 Αυγούστου 2013 ισλαμιστές αντάρτες τραυμάτισαν και σκότωσαν χριστιανούς στη Μαρμαρίτα και την γειτονική πόλη Αλ-Χουσν κατά την διάρκεια εορτασμών για την Κοίμηση της Θεοτόκου.[3] Η Οργάνωση Jund al-Sham (Στρατιώτες του Λεβάντε) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι οι αντάρτες υποχώρησαν στον Λίβανο ύστερα από συμπλοκή με τις Συριακές Ένοπλες δυνάμεις.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρναβάλι της Μαρμαρίτα, 2001

Η Μαρμαρίτα περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό ιστορικών μνημείων. Το γνωστότερο από αυτά είναι το Κρακ των Ιπποτών, ένα φρούριο κτισμένο από σταυροφόρους μεταξύ των ετών 1150 και 1250 και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Από το 1972 διεξάγεται στην Μαρμαρίτα το ετήσιο καρναβάλι της πόλης. Περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων και μασκοφορεμένων χορευτών. Ενώ το χωριό κατά τον χειμώνα δεν έχει περισσότερους από 2.500 κατοίκους τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται στους 25.000 με 30.000 καθώς αγρότες από τις τριγύρω περιοχές το επισκέπτονται με τις οικογένειες τους για να περάσουν εκεί το καλοκαίρι. Το κοντινότερο αεροδρόμιο στο χωριό είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπασίλ Αλ Άσαντ το οποίο απέχει 93.1 χιλιόμετρα.

Σύγχρονη εκκλησία στην Μαρμαρίτα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Choufi, Firas (2014-02-05). «Syria’s Valley of the Christians Under Fire». Al-Akhbar English. http://english.al-akhbar.com/node/18531. 
  2. «A palaeomagnetic study of Upper Pliocene volcanic rocks in the area of the Levant Fault near Homs, western Syria». Geofísica Internacional 44 (3): 221–230. 2005. 
  3. «Syria:Terrorists killed Syrian Christians in Homs». SyriaNews. 17 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2014.