Μαριάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαριάμ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
‏מִרְיָם‏‎ (Εβραϊκά)
Γέννηση1400 π.Χ. (περίπου)[1]
Αρχαία Αίγυπτος
Θάνατος1274 π.Χ. (περίπου)[2]
Kadesh[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕβραϊκά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕβραϊκά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροφήτης
Οικογένεια
ΓονείςΑμράμ και Ιωχαβέδ
ΑδέλφιαΜωυσής
Ααρών
Harun
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαριάμ ή αλλιώς Μαριάμ η προφήτισσα ήταν πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, κόρη του Αμράμ και της Ιωχαβέδ, μεγάλη αδελφή του Μωυσή και του Ααρών, σύζυγος του Ωρ και ανήκε στη φυλή Λευί.

Ο βίος της Μαριάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη γέννηση του μικρότερου της αδελφού, Μωυσή, η μητέρα της Μαριάμ, θέλοντας να τον σώσει από τους Αιγύπτιους, τον έβαλε μέσα σε ένα καλάθι από πάπυρο και τον άφησε στον Νείλο. Η κόρη του Φαραώ βρήκε το βρέφος Μωυσή και αποφάσισε να τον υιοθετήσει και η Μαριάμ που παρακολουθούσε, πρότεινε στην πριγκίπισσα να της βρει μια Ισραηλίτισσα τροφό που να της προσέχει και το μωρό. Η πριγκίπισσα δέχτηκε και η Μαριάμ έφερε την Ιωχαβέδ, την μητέρα της.

Μετά την διάβαση του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, η Μαριάμ πήρε ένα τύμπανο και οδήγησε τις γυναίκες σε χορό και δοξολογία για την σωτηρία τους.

Κατά το δεύτερο χρόνο όταν η ισραηλινή κοινότητα είχε φτάσει στο Ασηρώθ, η Μαριάμ και ο Ααρών κατέκριναν τον Μωυσή επειδή είχε παντρευτεί μια γυναίκα από την Αιθιοπία. Ενδέχεται η στάση της Μαριάμ να ήταν χειρότερη από αυτή του αδελφού της και λόγω ζήλιας προς την γυναίκα αυτή αλλά και επειδή η Μαριάμ είχε τον τίτλο της προφήτισσας, κατείχε εξέχουσα θέση στον ισραηλινό λαό. Για τον λόγο αυτόν φοβήθηκε μήπως η γυναίκα του Μωυσή καταφέρει να την επισκιάσει σε ικανότητες και χαρίσματα. Επιπλέον, η συμπεριφορά της θεωρείται πιο εσφαλμένη από του Ααρών και από το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη ήταν υποδεέστερη από αυτή του ανδρός και όφειλε να δείχνει τον ανάλογο σεβασμό. Τότε ο Ιαχβέ κάλεσε τα τρία αδέρφια στην Σκηνή του Μαρτυρίου και τιμώρησε τη Μαριάμ για τη συμπεριφορά της με λέπρα. Όμως μετά τα παρακάλια του Ααρών και τις προσευχές του Μωυσή, ο Γιαχβέ ξανάκανε την Μαριάμ καλά.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαριάμ πέθανε και ενταφιάστηκε στην Κάδυς στο όρος Σιν, λίγο πριν τον θάνατο του μεσαίου της αδελφού Ααρών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της στην Κυριακή των Προπατόρων, πριν τα Χριστούγεννα, μεταξύ 18-24 Δεκεμβρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]