Μαρία Συρεγγέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Συρεγγέλα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαρία Συρεγγέλα (Ελληνικά)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων‎ (από 2021)

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Ελληνίδα πολιτικός, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).[εκκρεμεί παραπομπή] Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Η ενασχόλησή της με τα κοινά και τη Νέα Δημοκρατία ξεκινά από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από την ΟΝΝΕΔ διατελώντας υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ από το 2001εως το 2005 κατείχε το αξίωμα της Αντιπροέδρου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015 και από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Τον Ιανουάριο του 2020 ορίζεται Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τούρκικα.


Ενέργειες για τις γυναίκες θύματα βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθοριστική συνεργασία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία ήταν αυτή με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ). Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος φιλοξένησε 23 γυναίκες οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσαν με 20 παιδιά. Κατά τα τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά. Παράλληλα το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εξετάσεις στις γυναίκες θύματα βίας.

Εργασιακός Νόμος 4808/2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των καινοτομιών του εργασιακού νόμου 4808/2021 αποτέλεσαν η άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, η προστασία του πατέρα από την απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού και η κύρωση της Σύμβασης 190 της ILO. Στόχος των πολιτικών αυτών είναι η εξασφάλιση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στην παραμονή και ανέλιξη στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση παιδιών, και η καταπολέμηση της παρενόχλησης και της βίας στον κόσμο της εργασίας. Ταυτόχρονα οι προαναφερθείσες πολιτικές αποσκοπούν στη βελτίωση του δημογραφικού.

Νταντάδες της Γειτονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Συρεγγέλα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Οι «Νταντάδες της Γειτονίας» εμπίπτουν στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς  στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Το έργο υλοποιείται σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο σε 33 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Αφενός η υποστήριξη και η διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου τη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές. [1]

Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2022 παρουσιάζεται το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου. Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και στόχο έχει να βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, την αστυνομία, τους εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, την ιατροδικαστική υπηρεσία και τις κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Χώροι Φύλαξης Βρεφών σε Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» του Υπουργείου Εργασίας, θεσπίζεται το πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης για τη «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων», με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χώρων, καθώς και για την πρόσληψη έως δύο βρεφονηπιοκόμων για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Σκοπός της Δράσης είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, διατροφή και απασχόληση των βρεφών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα, προωθώντας έτσι την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Σήμα Ισότητας για τις Επιχειρήσεις – Έργο «Share»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή το Έργο «Share». Συντονιστής του Έργου είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και εταίροι το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και ο οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας, Women on Top. Στόχος του Έργου είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας και στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον των εταιρειών. Kύρια δράση του Έργου είναι η απονομή Σημάτων Ισότητας σε επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν στην επιδίωξη των στόχων του Έργου και θα τηρήσουν επιτυχώς τα κριτήρια της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε μέσω διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο του Έργου. Η μεθοδολογία αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή καλών πρακτικών και μέτρων που προωθούν την αρχή της ισότητας των φύλων στις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ενθάρρυνση της πατρικής φροντίδας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν επιμόρφωση έως τριών στελεχών της κάθε επιχείρησης σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές και την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών για την συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την προώθηση της ισότητας των φύλων. [2]

Diversity awareness[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων και εργοδοτών/τριών σε θέματα διακρίσεων και διαφορετικότητας που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Με το συγκεκριμένο έργο, οι επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας καλούνται να υιοθετήσουν πολιτικές και να υλοποιήσουν δράσεις για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε προσώπου.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχουν προωθηθεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να μπει ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών.


[1] https://ypergasias.gov.gr/isotita-ton-fylon/programma-ntantades-tis-geitonias/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»». Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  2. «SHARE – Work Life Balance». share.isotita.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022.