Μαρία Θελερίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Θελερίτη
Βουλευτής Κορινθίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 19 Μαΐου 2012
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – 11 Ιουνίου 2019
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση27 Οκτωβρίου 1961 (1961-10-27) (62 ετών), Στιμάγκα Κορινθίας
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΣΥΡΙΖΑ
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αθηνών
ΕπάγγελμαΠολιτικός

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Θελερίτη (Στιμάγκα Κορινθίας, 27 Οκτωβρίου 1961) είναι Ελληνίδα πολιτικός και πρώην μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σπουδές και εργασία

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνα (ΕΚΠΑ) και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στο  Πανεπιστήμιο PARIS X – Nanterre. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της και την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1987, ξεκίνησε να εργάζεται στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Κορινθίας, ως σύμβουλος τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης.

Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2012, οπότε και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλεύτρια Κορινθίας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα).  Επανεκλέχθηκε και πάλι βουλεύτρια τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.[1]

Εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας (1995-1997 και 2003-2005), διδάσκοντας μαθήματα συναφή με την εξειδίκευσή της, όπως περιφερειακή διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ, συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Δημοσιεύσεις (ενδεικτικά)

·      Θελερίτη, Μ., (2012). «Ισότητα των Φύλων και Τοπικές Πολιτικές με έμφαση στην άσκηση Κοινωνική Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Κριτική Αποτίμηση των Προοπτικών και Δυνατοτήτων» στο Οδηγός για την ένταξη της οπτικής του φύλου στην κοινωνική πολιτική που ασκείται σε τοπικό επίπεδο και της κατάρτισης του προϋπολογισμού των δήμων με την οπτική του φύλου. Αθήνα: ΕΥΕ/ΓΓΙΦ.

·      Θελερίτη, Μ., (2008) (επιμ.). Η Άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο: Προτάσεις για τη Διαμόρφωση ενός Νέου Μοντέλου. Αθήνα: ΕΕΤΑΑ/ ΚΕΔΚΕ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]