Μανόλης Δρεττάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μανόλης Δρεττάκης
Γέννηση 1934
Υπηκοότητα Ελλάδα
Σπουδές Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Ιδιότητα πολιτικός
Εργοδότης Πανεπιστήμιο του Λιντς και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων και Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Ο Εμμανουήλ (Μανόλης) Δρεττάκης (Ηράκλειο Κρήτης, 1934-) είναι Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και πολιτικός. Υπήρξε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο τελικά αποχώρησε για να ενταχθεί στο ΚΚΕ και αργότερα στον ενιαίο Συνασπισμό.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1934 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες αρχικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έπειτα στο London School of Economics, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας.[1] Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργαζόταν σε τράπεζες στην Ελλάδα και την Αγγλία καθώς και στην ελληνική υπηρεσία του BBC (BBC, Greek Section).

Δίδαξε οικονομετρία στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds στην Αγγλία και αργότερα στην ΑΣΟΕΕ στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, Μετανάστευσης, Εκπαίδευσης και Δημογραφίας.[2]

Μεταπολιτευτικά ασχολήθηκε με την πολιτική, έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και συμμετείχε στο οικονομικό επιτελείο του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τους Γεράσιμο Αρσένη, Απόστολο Λάζαρη, Κώστα Σημίτη, Παναγιώτη Ρουμελιώτη κ.α.

Εκλέχθηκε βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και επανεκλέχθηκε το 1981.[3] Τον Οκτώβριο του 1981, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Κυβέρνηση της Αλλαγής, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών με υφυπουργούς τον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο (στέλεχος προερχόμενο από την Ένωση Κέντρου) και τον Δημήτρη Τσοβόλα αλλά η θητεία του αποδείχτηκε εξαιρετικά σύντομη, καθώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Ιούνιο του 1982, μετά από διαφωνίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.[4]

Το 1984 παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα, αλλά το 1985 επανήλθε στη Βουλή, καθώς εξελέγη στην Α΄ Αθηνών με το ΚΚΕ. Επίσης, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών και στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 1989 - 1990, συνεργαζόμενος με τον ενιαίο Συνασπισμό.

Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Λαρίου και έχει δύο παιδιά.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]