Μαμορέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαμορέ
ΕκβολέςΜαδέιρα
Χώρες ΛεκάνηςΒολιβία
ΧώραΒολιβία και Βραζιλία
Μήκος1.930 χλμ
Μέση εκροή11.649 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιYacuma River, Grande River, Guaporé River, Apere River, Chapare River, Isiboro River, Mamorecillo River, Ibare River και Yata River
Χάρτης

Ο ποταμός Μαμορέ (ισπ. Río Mamoré) είναι μεγάλος ποταμός της Βολιβίας, με μήκος 1.930 χιλιόμετρα. Ενώνεται με τον ποταμό Μάδρε δε Δίος και σχηματίζουν τον Μαδέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αμαζoνίου.

Ο Μαμορέ πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές της Σιέρα δε Κοτσαμπάμπα, ανατολικώς της μεγάλης πόλεως Κοτσαμπάμπα, όπου αποκαλείται Τσιμορέ μέχρι τη συμβολή του με τον Τσαπάρε. Εκτός από τον Τσαπάρε, παραπόταμοι του Μαμορέ είναι οι Σέκουρε, Απέρε και Γιακούμα από τα δυτικά, καθώς και οι Ιτσίλο, Γουαπάυ, Ιβάρι, Μανίχε και Γουαπορέ από τα ανατολικά. Ο Γ(κ)ουαπορέ συναγωνίζεται τον Μαμορέ σε μήκος και όγκο νερού, πηγάζοντας στο υψίπεδο Παρέκις του Μάτου Γκρόσου (Βραζιλία). Η ποταμοπλοΐα στον Μαμορέ διακόπτεται από ένα μέρος με απότομη κατωφέρεια και τυρβώδη ροή, μερικά χιλιόμετρα πάνω από τη συμβολή του με τον ποταμό Μπενί, ενώ πάνω από το μέρος αυτό ο ποταμός είναι πλωτός μέχρι και τον Τσιμορέ, στους πρόποδες της Σιέρα δε Κοτσαμπάμπα. Ακόμα και αρκετοί παραπόταμοί του είναι πλωτοί για μεγάλες αποστάσεις. Η μέση τελική ροή νερού του Μαμορέ ανέρχεται σε 8.150 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή είναι μεγαλύτερη εκείνης του Δούναβη, ενώ και η έκταση της λεκάνης απορροής του ποταμού είναι πολύ μεγάλη: 611.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή υπερτετραπλάσια της Ελλάδας.

Στη λεκάνη του Μαμορέ υπήρχε ένας εκτεταμένος προκολομβιανός πολιτισμός, κυρίως στη βαλτώδη περιοχή Γιάνος δε Μόχος (Llanos de Moxos).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mamoré River στο Wikimedia Commons