Ποταμός Μάδρε δε Δίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Μάδρε δε Δίος
ΠηγέςCordillera Vilcanota
ΕκβολέςBeni River
Χώρες ΛεκάνηςΠερού
ΧώραΠερού και Βολιβία
Μήκος1.060 χλμ
Μέση εκροή4,915 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιHeath River, Μανού, Inambari River, Los Amigos River, Tambopata River, Alto Madre de Dios River, Chilive River, Blanco River, Colorado River, Manupare River και Las Piedras River
Χάρτης

Ο Μάδρε δε Δίος (Madre de Dios, που στην ισπανική σημαίνει «Μητέρα Θεού», «Θεομήτωρ») είναι ποταμός του Περού και της Βολιβίας, που έδωσε το όνομά του και στην ανατολική περιφέρεια του Περού την οποία διαρρέει. Πηγάζει από την Κορδιλιέρα Βιλκανότα. Στη Βολιβία ενώνεται τελικά με τον ποταμό Μπένι κοντά στην πόλη Ριμπεράλτα. Στα νερά τους προστίθενται και αυτά του Μαμορέ και δημιουργείται έτσι ο Ποταμός Μαδέιρα. Ο Μαδέιρα με τη σειρά του χύνεται στον Αμαζόνιο.

Με μήκος 1.060 χιλιόμετρα[1] και μέση παροχή 6.400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ο Μάδρε δε Δίος αποτελεί σημαντική υδάτινη αρτηρία για την Περιφέρεια Μάδρε δε Δίος, ιδίως για το Πουέρτο Μαλντονάδο, τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της. Η παραγωγή μάνγκο και η εξόρυξη χρυσού είναι δύο από τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι κάτοικοι κοντά στον ποταμό. Κατά μήκος του ρου του υπάρχουν αρκετά εθνικά πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής, με σημαντικότερα τα Ταμποπάτα, Μανού (γνωστό και ως «Καταφύγιο Βιόσφαιρας Μανού») και Μπαουάχα-Σονένε.

Ο Μάδρε δε Δίος έχει τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στην περιοχή αυτή της τεράστιας Λεκάνης του Αμαζονίου. Οι σημαντικότεροι παραπόταμοι του Μάδρε δε Δίος είναι στα δεξιά του οι Τσιβίλε, Ασούλ, Μπλάνκο, Ιναμπάρι, Ταμποπάτα και Κολοράδο, και στα αριστερά του οι Λος Αμίγος, Μανού και Λας Πιέδρας.[2]

Ο άνω ρους του Μάδρε δε Δίος στο Καταφύγιο Φούντο Μασκοϊτάνια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ziesler, R.· Ardizzone, G.D. (1979). «Amazon River System». The Inland waters of Latin America. FAO. ISBN 92-5-000780-9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2013. 
  2. Evaluacion Ambiental Territorial en la Zona Aurifera de Madre de Dios Αρχειοθετήθηκε 2008-12-17 στο Wayback Machine., 4. Climatología E Hidrologia Αρχειοθετήθηκε 2008-09-13 στο Wayback Machine. {es} Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων του Περού, Δκέμβριος 1997.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]