Μαμή

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Εξώφυλλο βιβλίου περί γυναικολογίας του μεσαίωνα (16ος αι., Ευχάριος Ρέσλιν)

Η μαμή ή μαία είναι πατροπαράδοτη ιατρική βοηθός που είναι γνωστή σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Βοηθάει τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα. Γι' αυτό το λόγο η μαμή αποτελούσε σημαντικό πρόσωπο της κοινωνίας του χωριού.

Ιστορική αναδρομή[edit | edit source]

Η αρχαιότερη σήμερα γνωστή διατριβή περί μαιευτικής χρονολογείται από το 117 μ.Χ. και την έγραψε ο Σορανός. Η διατριβή αυτή αναδημοσιεύτηκε από τον Έλληνα γιατρό Μοσχίων το 220 μ.Χ. Στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. αναφέρει ότι κατά την γέννηση του Ιησού παρευρίσκονταν δύο μαμές, από τις οποίες η μία λεγόταν Σαλώμη. Στην εποχή του μεσαίωνα οι μαμές κατηγορήθηκαν για μαγεία και κυνηγήθηκαν από την Ιερά Εξέταση. Το 1310 η καθολική εκκλησία απαιτεί από τις μαμές να είναι βαφτισμένες χριστιανές. Το 1452 και 1491 ακολούθησαν νομοθεσίες στο Ρέγκενσμπουρκ και Ουλμ που στοιχειοθετούν την εξάσκηση του επαγγέλματος της μαμής. Το 1690 η Γιουστίνε Σιγκεμούντιν, μια αυτοδίδακτη μαμή έγραψε το σημαντικότερο βιβλίο μαιευτικής της εποχής της και το κυκλοφόρησε σε πολλές αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το 1600 ο Άγγλος ιατρός Peter Chamberlen εφηύρε τις λαβίδες τοκετού.

Βιβλιογραφία[edit | edit source]

  • Μερακλής, Μ. Γ. (2011), Ελληνική Λαογραφία: Κοινωνική Συγκρότηση- Ήθη και Έθημα- Λαϊκή Τέχνη, Αθήνα, Καρδαμίτσα, σσ. 146- 147.
  • Καγκελάρης, Ν. (2013), Βασίλη Κωνσταντόπουλου Στοιχεία Λαϊκού πολιτισμού μέσα από την αφήγησή του, Αθήνα, Βιβλιοεπιλογή, σσ. 16 [1]
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hebamme της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).