Μαλέττο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°50′0″N 14°52′0″E / 37.83333°N 14.86667°E / 37.83333; 14.86667

Μαλέττο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαλέττο
37°50′0″N 14°52′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΜητροπολιτικός δήμος της Κατάνια
ΠροστάτηςΑντώνιος της Πάδοβας
Έκταση40,96 km²[1]
Υψόμετρο960 μέτρα
Πληθυσμός3.599 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.95035
Τηλ. κωδ.095
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μαλέττο (ιταλικά: Maletto και σικελικά: Malettu) είναι κοινότητα (δήμος) στη Μητροπολιτική πόλη της Κατάνια στην ιταλική περιφέρεια της Σικελίας, που βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλέρμο και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατάνια.

Το Μαλέττο συνορεύει με τους εξής δήμους: Αντράνο, Belpasso, Μπιανκαβίλλα, Bronte, Castiglione di Sicilia, Nicolosi, Randazzo, Sant'Alfio, Zafferana Etnea. Είναι ένας θύλακας εντός του Bronte και συνορεύει με τους άλλους οκτώ σε ένα σημείο στην κορυφή της Αίτνας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Μαλέττο προέρχεται από τον αραβικό όρο Mālat, που σημαίνει μικρό κτήμα ή μικρό αγρόκτημα. Αυτή η ετυμολογία αντανακλά την ιστορική επιρροή της αραβικής κυριαρχίας στη Σικελία κατά τον Μεσαίωνα.

Κατά τη διάρκεια του Αραβικού Εμιράτου της Σικελίας, που διήρκεσε από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα, πολλά τοπωνύμια στη Σικελία επηρεάστηκαν από την αραβική γλώσσα. Το Μαλέττο, όπως και πολλές άλλες πόλεις της περιοχής, απέκτησε το όνομά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αραβικός όρος Mālat μετατράπηκε στο σημερινό όνομα Μαλέττο, καθώς η πόλη περιήλθε υπό την κυριαρχία των Νορμανδών, Αντζεβίν και επακόλουθων κυριαρχιών. Η ετυμολογία των τοπωνυμίων μπορεί να εξελιχθεί και να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, επηρεασμένη από τις γλωσσικές αλλαγές, την πολιτισμική αφομοίωση και το πέρασμα του χρόνου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μαλέττο είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στην επαρχία της Κατάνια, στη βορειοανατολική Σικελία. Βρίσκεται στους πρόποδες της Αίτνας, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη. Η γεωγραφία του Μαλέττου χαρακτηρίζεται από την εγγύτητά του με την Αίτνα και τα γύρω φυσικά τοπία.

Η πόλη είναι φωλιασμένη σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από κυματιστούς λόφους και εύφορες πεδιάδες, που είναι ιδανικές για αγροτικές δραστηριότητες. Το ηφαιστειακό έδαφος στην περιοχή είναι ιδιαίτερα γόνιμο και υποστηρίζει την καλλιέργεια διαφόρων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, της ελιάς, των σταφυλιών και άλλων γεωργικών προϊόντων. Συνολικά, η γεωγραφία του Μαλέττο ορίζεται από τη θέση του στους πρόποδες της Αίτνας, τις εύφορες πεδιάδες και λόφους και τα ηφαιστειακά τοπία που διαμορφώνουν την περιοχή. Η αλληλεπίδραση των φυσικών στοιχείων, όπως το ηφαίστειο, το εύφορο έδαφος και η γραφική θέα, συμβάλλουν στη φυσική ομορφιά της πόλης και την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]