Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας
Μακρυπτέρυγος Ρυγχοκαρχαρίας
Μακρυπτέρυγος Ρυγχοκαρχαρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Λαμνίδες (Lamnidae)
Γένος: Ίσουρος (Isurus)
Είδος: I. paucus
Διώνυμο
Isurus paucus (Ίσουρος ο ολίγος)
Guitart-Manday, 1966

Ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας (επιστημονική ονομασία Isurus paucus - Ίσουρος ο ολίγος) είναι ένας καρχαρίας της οικογενείας των λαμνίδων, που κατοικεί σε εύκρατα και τροπικά νερά. Όπως και ο ρυγχοκαρχαρίας αναφέρεται και ως καρχαρίας μάκο, αν και είναι πιο σπάνιος. Είναι πελαγικό είδος και ζει σε νερά μετρίου βάθους. Φτάνει σε μέγιστο μήκος τα 4,3 μέτρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα και μακριά θωρακικά πτερύγια.

Το λεπτό σώμα του μακρυπτέρυγου ρυγχοκαρχαρία και τα μακριά, ευρέα θωρακικά πτερύγια τον κάνουν να μοιάζει με τον ωκεάνιο λευκοπτέρυγο καρχαρία (Carcharhinus longimanus) και το γλαυκοκαρχαρία (Prionace glauca), δύο βραδείς καρχαρίες του ανώ ωκεάνιων υδάτων. Αυτή η μορφολογική ομοιότητα υποδηλώνει ότι ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας είναι λιγότερο δραστήριος από το ρυγχοκαρχαρία, ένα από τους ταχύτερους και πιο δραστήριους καρχαρίες.[1] Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, το είδος αυτό διαθέτει ένα συγκυκλοφοριακό σύστημα αγγείων που ονομάζεται mirabilia Rete (Λατινικά για το «υπέροχο δίκτυο», ενικό Rete mirabile) στο μυϊκό σύστημα του κορμού του και γύρω από τα μάτια και το μυαλό του. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στις Λαμνίδες να διατηρούν την μεταβολική θερμότητα και να διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από το περιβάλλον τους, αν και δεν είναι βέβαιο αν ο μακρυπτέρυγος μάκο έχει το ίδιο.[1]

  1. 1,0 1,1 Compagno, L.J.V. (2002). Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date (Volume 2). Rome: Food and Agriculture Organization. σελίδες 115–117. ISBN 9251045437.