Γλαυκοκαρχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γλαυκοκαρχαρίας
Γλαυκοκαρχαρίας
Γλαυκοκαρχαρίας
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινίμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Καρχαρινίδες (Carcharhinidae)
Γένος: Prionace
Είδος: P. glauca
Διώνυμο
Prionace glauca
Λινναίος, 1758

Ο γλαυκοκαρχαρίας (επιστημονική ονομασία Prionace glauca) είναι ένας καρχαρίας της οικογένειας Καρχαρινίδες, που ζει στις τροπικές και εύκρατες θάλασσες. Αν και συνήθως οκνηροί, μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Οι γλαυκοκαρχαρίες είναι ζωοτόκοι, γεννώντας 25 με 100 μικρά. Τρέφονται με μικρά ψάρια και καλαμάρια, αλλά μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερη λεία. Οι γλαυκοκαρχαρίες σχηματίζουν κοπάδια διαχωρισμένα ανάλογα με το φύλο και μέγεθος.

Οι γλαυκοκαρχαρίες έχουν ελαφριά κατασκευή σώματος και μακρά θωρακικά πτερύγια. Το επάνω μέρος του σώματός τους είναι μπλε, το πλάι γαλάζιο και από κάτω λευκό. Φτάνουν σε μήκος τα 3,8 μέτρα και βάρος τα 390 κιλά,[2] αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200.

Οι ενήλικες καρχαρίες δεν απειλούνται τακτικά από κανένα είδος με εξαίρεση τον άνθρωπο. Οι μικρότεροι καρχαρίες μπορεί να γίνουν λεία αρκετά μεγάλων καρχαριών όπως ο λευκός καρχαρίας και ο καρχαρίας τίγρης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stevens, J. (2009). Prionace glauca στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2014.
  2. Henry F. Mollet. «Summary of Large Blue Sharks Prionace glauca (Linnaeus, 1758) in progress». Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2014.