Μακρούχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ισλαμική ορολογία, makruh (αραβικά: مكروه, μεταγραφή: makrooh ή makrūh, μακρούχ) είναι μια ανεπιθύμητη ή προσβλητική πράξη (κυριολεκτικά «απεχθές» ή «αποτρόπαιο»). Είναι μία από τις πέντε κατηγορίες συμπεριφοράς κατά τον Ισλαμικό νόμο, δηλαδή μια από τις wajib/fard (υποχρεωτική), mustahabb/mandub (συνιστάται), mubah (ουδέτερη), makruh (απορριπτέα), χαράμ (απαγορευμένη).[1]

Αν και το μακρούχ δεν είναι χαράμ (απαγορευμένο) και δεν υπόκειται σε τιμωρία, το άτομο που απέχει από αυτήν την πράξη θα ανταμειφθεί. Ο Μουσουλμάνοι καλούνται να αποφεύγουν τέτοιου είδους ενέργειες, όταν ή όσο το δυνατόν. Είναι ένας από τους βαθμούς αποδοχής (ahkam) κατά τον Ισλαμικό νόμο.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα  Makruh είναι η χρήση μεγάλης ποσότητας νερού για τελετουργικό πλύσιμο πριν την προσευχή, γνωστό ως  wudu και ghusl, η κατανάλωση σκόρδου πριν από την προσέλευση σε τζαμί ή πριν την κοινωνική συναναστροφή με άλλους.[2]  Επίσης είναι το διαζύγιο.[3]

Παράδειγμα τροφίμου το οποίο θεωρείται Makruh για τους Μουσουλμάνους της σχολής Hanafi Madh'hab είναι οι γαρίδες (αλλά μόνο για το Hanafi Madh'hab).[4]  Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι οι γαρίδες μπορεί να είναι halal, ενώ άλλοι Hanafis πιστεύουν ότι καλύτερα να αποφεύγονται, αν είναι δυνατόν.[5]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Campo, Juan Eduardo. Encyclopedia of Islam. infobase, σελ. 284. https://books.google.com/books?id=OZbyz_Hr-eIC&pg=PA284&dq=Makruh+haram+halal&hl=en&sa=X&ei=TEi8U_6ZGcqLyASr94KIDg&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q=Makruh%20haram%20halal&f=false. Ανακτήθηκε στις July 8, 2014. 
  2. al-Dīn, Mūʼil Yūsuf ʻIzz. Islamic Law: From Historical Foundations to Contemporary Practice. Edinburgh University Press, σελ. 98. https://books.google.com/books?id=fQzVVL8zI0sC&pg=PA98&dq=Makruh+example&hl=en&sa=X&ei=dUS8U-mvMoWHyATB04GADQ&ved=0CBwQ6AEwAA#v=onepage&q=Makruh%20example&f=false. Ανακτήθηκε στις July 8, 2014. 
  3. Sonbol, Amira El Azhary, επιμ.. Women, the Family, and Divorce Laws in Islamic History. Syracuse University Press, σελ. 265. https://books.google.com/books?id=FLUgscG6zFYC&pg=PA265&lpg=PA265&dq=Makruh+divorce&source=bl&ots=akRWoNKBoP&sig=oTDIqYZkPSSAjM96k2Adx2VhR90&hl=en&sa=X&ei=q0a8U5GILNOUyASbxYK4BQ&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q=Makruh%20divorce&f=false. Ανακτήθηκε στις July 8, 2014. 
  4. Νόμιμη είναι η επιδίωξη του νερού το παιχνίδι και να το χρησιμοποιήσετε για τα τρόφιμα, για το όφελος τους εαυτούς σας και όσους ταξιδεύουν; ....[5:96].
  5. Ruling on Shrimp, http://spa.qibla.com/issue_view.asp?HD=1&ID=2990&CATE=107