Μένουθις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μένουθις
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μένουθις
31°17′0″N 30°8′0″E
ΧώραΑίγυπτος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης της αρχαίας ακτογραμής όπου σήμερα ο κόλπος του Αμπουκίρ

Η Μένουθις ήταν αρχαία ελληνιστική κώμη της αρχαίας Αιγύπτου[1] κοντά στην Αλεξάνδρεια την Ηράκλειον και την Κάνωπος, στο Δέλτα του Νείλου. Βρισκόταν στον σημερινό Κόλπο του Αμπουκίρ και βυθισμένη σήμερα σε αυτόν[2]. Η πόλη ανήκε στον 3ο νομό της Κάτω Αιγύπτου γνωστή και σαν Γυναικοπολίτη νομό[1].

Το όνομα της πόλης σύμφωνα με τον Περικλή της Αιγύπτου[3] το οφείλει είτε από την γυναίκα του Κάνωπου τον πλοηγό του στόλου του Μενέλαου, είτε από το Αιγυπτιακό "Μανούτι" όπου αποκαλούσαν οι Αιγύπτιοι την πόλη και σήμαινε ιερός τόπος.

Η Μένουθις καταστράφηκε περίπου τον 8ο αιώνα από δύο τουλάχιστον καταστροφές, πιθανότατα σεισμούς, σύμφωνα με έρευνες[4]. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και ανοικοδομήθηκε μέχρι τον 8ο αιώνα που καταστράφηκε οριστικά[4]. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι η πόλη ήταν χτισμένη σε βαλτώδες έδαφος και συχνά πλημμύριζε από τον Νείλο το οποίο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη βύθιση της[4]. Η θέση της πόλης έχει ανευρεθεί στον κόλπο του Αμπουκίρ και ερευνάται σήμερα[4].

Στη Μένουθις υπήρχε ναός και μαντείο της Ίσιδας όπου λατρευόταν η θεά και ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της εποχής[4]. Ερείπια του ναού έχουν σήμερα βρεθεί[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]