Μάχη του Άρνεμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η μάχη του Άρνεμ ήταν ένα επεισόδιο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων των Συμμάχων εναντίον των Γερμανών υπό την κωδική ονομασία «Market Garden». Έλαβε χώρα γύρω από τις Ολλανδικές πόλεις Άρνεμ, Όστερμπεκ, Γούλφζε και Ντρίελ και την ευρύτερη περιοχή τους, από τις 17 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 1944 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση όλων των εποχών[1].

Το σχέδιο των επιχειρήσεων (με κωδική ονομασία «Κομήτης») προτάθηκε από τον Βρετανό αρχιστράτηγο Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ μετά την Απόβαση στη Νορμανδία και με αιχμή τη Β’ Βρετανική Στρατιά[2] και συμμετοχή άλλων συμμαχικών αερομεταφερόμενων μονάδων (περισσότεροι από 10.000 αλεξιπτωτιστές πήραν μέρος στις επιχειρήσεις). Στόχευε σε διείσδυση στην βιομηχανική περιοχή της κοιλάδας του Ρουρ ώστε να καταληφθούν οι εκεί εγκαταστάσεις, κάτι που θα σήμαινε την αποδυνάμωση της Γερμανίας που θα αναγκαζόταν, έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βρετανού στρατάρχη, σε συνθηκολόγηση. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Ωστόσο τα συμμαχικά στρατεύματα (Αμερικανοί, Βρετανοί και Πολωνοί) συνάντησαν ισχυρότατη αντίσταση από τις Γερμανικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την περιοχή και πολλά τμήματά τους απομονώθηκαν, αποδεκατίστηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτα. Μόνο ένα μικρό μέρος με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Τζον Φροστ (1912 - 1993) κατάφερε να προσεγγίσει τον κύριο στόχο του, που ήταν η γέφυρα του ποταμού Άρνεμ (μία από τις οκτώ συνολικά) και η οποία φέρει σήμερα το όνομά του[3]. Μετά από 9 ημέρες μαχών οι Γερμανοί ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στο πεδίο της μάχης. Μόνο 2.400 άνδρες της συμμαχικής δύναμης διασώθηκαν, αποφεύγοντας το θάνατο ή τη σύλληψη.

Το θέμα της μάχης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (1977), μία ταινία με τίτλο «A Bridge too Far» [4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]