Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη της Αγχιάλου (708)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μάχη της Αγχιάλου το 708.

Η μάχη της Αγχιάλου (βουλγαρικά: Битката при Анхиало) έγινε το 708 κοντά στην Αγχίαλο, τη σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας.

Οι απαρχές της σύγκρουσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 705 ο Βούλγαρος χαν Τέρβελ βοήθησε τον πρώην Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β΄ να ανακτήσει τον θρόνο του μετά από 10 χρόνια εξορίας. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, ο Ιουστινιανός Β΄ έδωσε στους Βουλγάρους μία τεράστια ποσότητα χρυσού, ασημιού και μεταξιού, καθώς και την περιοχή «Ζαγόρε», που βρίσκεται ανάμεσα στη Στάρα Ζαγόρα, το Σλίβεν και τον Εύξεινο Πόντο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ιουστινιανός Β´ θεώρησε τον εαυτό του αρκετά δυνατό για να εισβάλει στη Βουλγαρία και να αποκαταστήσει την κυριαρχία του σε αυτά τα εδάφη.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ρωμαίοι έφτασαν στο φρούριο της Αγχιάλου και στρατοπέδευσαν εκεί, αγνοώντας το γεγονός ότι ο Βουλγαρικός στρατός βρισκόταν στην περιοχή. Ενώ οι εισβολείς μάζευαν τρόφιμα, ο Τέρβελ και το ιππικό του επιτέθηκαν στα πιο απομακρυσμένα Ρωμαϊκά στρατεύματα, ενώ την ίδια στιγμή το πεζικό επιτέθηκε στο στρατόπεδο.

Οι Ρωμαίοι αιφνιδιάστηκαν και περιήλθαν σε σύγχυση. Οι περισσότεροι από αυτούς χάθηκαν στη μάχη ή αιχμαλωτίστηκαν, καθώς και πολλά άλογα και όπλα. Ο Αυτοκράτορας ήταν ένας από τους ελάχιστους, που κατάφεραν να φτάσουν στο φρούριο και να διαφύγουν στην Κωνσταντινούπολη με ένα πλοίο.

Mετέπειτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βούλγαροι εξασφάλισαν τα νέα εδαφικά κέρδη για αιώνες. Το 711, όταν μία ταραχή και μία απόπειρα πραξικοπήματος ανάγκασαν τον Ιουστινιανό Β΄ να ζητήσει πάλι βοήθεια, ο Τέρβελ του έδωσε μόνο 3.000 στρατιώτες, οι οποίοι μετά από πολλές αψιμαχίες έλαβαν ασφαλή διέλευση στη Βουλγαρία από τον νέο Αυτοκράτορα, ο οποίος εκτέλεσε τον Ιουστινιανό Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Атанас Пейчев и колектив, 1300 χρόνια σε стража, Военно издателство, София 1984.
  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.