Μάριος Γεωργιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάριος Γεωργιάδης Θ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 22 Νοεμβρίου 1976
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές American College of Greece (1998–2003)
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Ένωση Κεντρώων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2015, εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)[1]
Αντιπρόεδρος (από 2016, Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα)
Αντιπρόεδρος (από 2017, Βουλή των Ελλήνων)
Ιστοσελίδα

Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην ‘Α Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) ενώ από τον Ιούλιο του 2017 κατέχει το αξίωμα του Θ΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάριος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1976 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει. Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1996, σπούδασε Μάρκετινγκ με εξειδίκευση στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών (Deree).

Στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και παράλληλα με τις σπουδές του διετέλεσε Διευθυντής Παραγωγής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Από το 2005 έως το 2015 υπήρξε ανώτατο στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία εμπορίας καπνικών προϊόντων με τελευταία και σημαντικότερη θέση αυτή του Διευθυντή Προμηθειών (Procurement Manager) Νοτιοανατολικής Ευρώπης με 5 χώρες υπό την επίβλεψή του (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος και Μάλτα).

Έχει μία κόρη, την Αναστασία-Μαρίνα και έναν γιο, τον Στέλιο-Βασίλη.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Α΄ Αθηνών με την Ένωση Κεντρώων  και ανέλαβε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.[2] Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής τον Ιούλιο του 2017.

Τον Νοέμβριο του 2016 εκλέχθηκε παμψηφεί Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP), έχοντας την δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με όλα τα κεντρώα κόμματα της Ευρώπης και να ενημερώνεται για όλες τις παρεμβάσεις και θέσεις, εντός και εκτός ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. [3]

Στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, Αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας - Βοσνίας  Ερζεγοβίνης, Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ρωσίας, Ταϊλάνδης, Η.Π.Α, Βοσνίας, Διευθυντής της Ένωσης Κεντρώων και Επικεφαλής τομέων Αθλητισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού της  Ένωσης Κεντρώων.

Συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βουλή των Ελλήνων, για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, συμμετέχει στις ακόλουθες επιτροπές [4]Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίο

  • Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
  • Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
  • Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής
  • Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
  • Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής
  • Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης
  • Ειδική Επιτροπή για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών

Υπήρξε μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]